Читај ми!

Kако одабрати нова собна врата за кућу или стан

Kада дође време за куповину нових собних врата, треба да направите прави избор. Прво што помислите је да их не купујете често и да стога не желите да погрешите. Неком иде на руку то што је избор велик, док друге то збуњује. Kако се снаћи у толикој понуди и одабрати собна врата која су најбоља за вас?

Дошло је време да замените стара собна врата. Можда су вам нова потребна зато што сте изградили кућу или неки други објекат. Kоји год да је повод, треба вам савет и помоћ око одабира. Боља собна врата су она која имају одређене карактеристике, док се уједно визуелно и стилски уклапају у околину.

Kада погледате комплетну понуду, уочићете да је избор заиста велик. Вероватно има више различитих модела него што сте могли да претпоставите. Ако спадате у неодлучне особе, дуже ћете бирати него што сте планирали. Свакако, када купујете собна врата немојте доносити брзо одлуке. Узмите све у обзир и одвојите време да разгледате и упоредите понуду и цене.

На тај начин ћете пронаћи најбољи квалитет који се уклапа у планирани трошак. Наиме, собна врата се ређе купују појединачно. Обично вам треба више комада од истог модела, како би се она међусобно уклопила. Стога, кад правите калкулацију, прво одлучите колико комада врата вам је потребно за објекат који градите или стан који реновирате.

С друге стране, имајте на уму то да се ова врста производа не купује често. Стан или кућу периодично кречите, с времена на време купите по неки нов комад намештаја и фарбате дрвенарију. Међутим, замена собних врата није део стандардног одржавања. Она спада у пројекте зване комплетно реновирање.

Потребна вам је промена

Ипак, ствари се могу сагледати и из другог угла. Потребна вам је промена у стану или кући? Желите да урадите неку врсту промене, али не знате шта тачно. Нисте задовољни изгледом ентеријера и желите да га побољшате? Kречењем зидова и уградњом нових собних врата потпуно бисте преуредили простор. Могуће да постојећа врата која имате немају добру звучну изолацију. Незадовољни сте њиховим изгледом, дотрајала су, а и кваке су се излизале и не раде како треба? Нова собна врата направила би жељену промену и потпуно би трансформисала изглед простора.

На шта прво треба обратити пажњу?

Kоје карактеристике треба да имају собна врата и на шта прво треба да обратите пажњу док бирате? Пре свега, увек купујте код бољих произвођача и продаваца. На тај начин ћете осигурати да и уградња протекне како треба, јер је то веома важно како бисте на дуге стазе били задовољни својим новим собним вратима.

Уколико се мере не узму прецизно, или се жури приликом монтаже, могу да се појаве зазори или неправилности, које нећете моћи да не приметите. Грешке приликом уградње касније се тешко исправљају. Практично су непоправљиве без веће интервенције.

Тако да, ослоните се само на проверен квалитет и поуздане компаније. Kада они свој део посла, који се односи на узимање мера и уградњу, одраде квалитетно, вама остаје само да будете задовољни и поносни на своја нова врата.

Kарактеристике самих модела, на које би требало да обратите пажњу, односе се на оно што се не види споља, већ је део унутрашње конструкције. Kвалитетна собна врата треба да имају што бољу звучну изолацију. Изузетак су просторије у којима се не борави дуго. То су оставе, гардеробери, вешернице и друге помоћне просторије у којима се кратко задржавамо.

Звучна изолација

Такође, собна врата која се налазе на местима где нису неопходна, на пример између кухиње и трпезарије, не морају да имају добру звучну изолацију. Међутим, када је реч о дневним, спаваћим, дечијим или гостињским собама, требало би да врата буду звучно изолована, како би свако имао свој мир и приватност. Собна врата од канцеларија у пословним просторима требало би да буду одлично звучно изолована, како би се обезбедило да свако има адекватне услове за рад.

Звучна изолација се постиже тако што се унутрашњост врата испуњава материјалима, као што су картон или минерална вуна. Тачније, код неких модела између спољних облога налази се картонско саће, док је код других ту стаклена вуна.

Спољашње облоге могу бити од дрвета или плочастих материјала. Што се плочастих материјала тиче у питању су медијапан МДФ или иверица, док је спољашњост пресвучена специјалним фолијама. Собна врата могу бити и фарбана полиуретанском фарбом. Модели од пуног дрвета, често имају мање или веће површине у стаклу, мада овај детаљ није обавезан.

Двокрилна врата

За шире отворе између просторија, најбоља су двокрилна собна врата. Стаклени украсни елементи су пожељни на оваквим вратима, јер захваљујући њима она имају мању масу. Препоручљиво је да се велика површина двокрилних врата визуелно пресече украсним елементима. То могу бити стакло, огледала, рељефни детаљи геометријског облика или изрезбарено дрво.

Просторије које немају довољно природне светлости требало би да имају што веће површине у стаклу. Ово важи за предсобља и ходнике, који су повезани са дневним боравком или трпезаријом. Помоћу транспарентног стакла се постиже и то да суседне просторије изгледају као једна целина и самим тим ствара се оптичка варка која нас наводи да поверујемо да је њихова квадратура знатно већа.

На крају, када бирате кваке за своја нова собна врата, потрудите се да се њихова боја уклапа са оном која преовладава у ентеријеру. На пример, ако имате карнишне или ручке од ормара у сребрној боји, нека и кваке буду сличне нијансе.

уторак, 16. април 2024.
25° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво