Читај ми!

Еко куће - одговор природи и одрживој архитектури будућности

Последњих година у свету су постале популарне микро-куће које омогућавају директан контакт с природом уз удобност који нуди прави дом. Како направити најбољу микро еко-кућу био је и захтев међународног архитектонског конкурса архитектонских факултета Универзитета у Београду, Загребу и Подгорици. Награде најбољим младим архитектама и студентима уручене су на Конгресу у Београду.

Под микро-кућом сматра се потпуно опремљен објекат до 30 квадрата, чија градња не кошта много. Задатак студентима, архитектима, дизајнерима, пејзажним архитектима и примењеним уметницима млађим од 30 година који су учествовали на конкурсу, био је да пројектују кућицу површине до 25 квадратних метара која је функционална и одржива.

„На тој кровној тераси се узгаја храна и фасада такође служи за узгајање хране. Кућа је састављена у потпуности од дрвета, а фасада је сачињена од паљеног дрвета које се на тај начи импегнира и штити се од спољашњег утицаја", рекао је Драган Додош, добитник прве награде,студент Архитектонског факултета у Бања Луци.

Еко самоодрживе куће, уз прилагођавање природном окружењу треба да користе и природне материјале и обновљиве изворе енергије.

„Енергија, значи, наравно, југ, сунце, све је подложно кретању сунца, односно нагиб је такав тридесетак степени , да се горе поставе соларне плоче и тако се на најбољи начин искоришћава сунчана енергија као и велики прозори који су усмерени према југу, такође кишница се скупља, филтрира", рекао је Свен Картела, добитник друге награде, Архитектонски факултет Загреб. 

Еколошке микро-куће могу дати широке одговоре о могућностима квалитетног и одрживог боравка у природи .

„Микро кућа за мене значи бар неки минимум који ми је доста за живот а у једну руку пружа комфор који ми треба за живот. Мој пројекат је кућна меморија која представља једну малу кућицу, а касније постаје атријум породичне кућице и тако се ствара концепт нових успомена", истакла је Луција Птичек добитница треће награде, Архитектонски факултет у Загребу.  

Концепт еколошке архитектуре има за циљ да доприносе заштити животне средине и спречавању даљих климатских промена.

„У томе и јесте суштина промишљања урбанизма, ако правимо велике објекте који бацају велике сенке и правимо велико поплочавање повећавамо ентропију и загревање укупно земљаљске кугле. Као што је познато зелене оазе су апсорбери укупног угљеника и емитори кисеоника и хладе на природан начин атмосферу", напоменуо је Владимир Ловрић архитекта, председник Међународног жирија за избор „Микро еко-куће".

Еколошке микро-куће идеалне су за оне који често бораве у природи, а све је више оних који се одлучују да у њима и живе.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(субота, 23. окт 2021, 16:16) - Branko [нерегистровани]

Za pamćenje

Sviđa mi se ona ideja o kućnoj memoriji. Napraviš malu, pa je proširuješ po potrebi, kako raste porodica, raste i kuća. Meni bi bila dovoljna i ona osnovna, ali bih na nju dodao trem i jednu lepu prugastu luna tendu, da mogu da uživam od proleća do jeseni. Samoodrživa, naravno. Više od toga, zaista mi i ne treba.