Читај ми!

Златни тост са авокадом од три милиона долара – за све краљеве Миде савременог доба

Најскупљи тост на свету направио је Тим Бенгел. Скулптура је названа "Who Wants To Live Forever", а представљена је на Недељи уметности у Берлину.

Скулптура направљена од чистог злата вредна је три милиона америчких долара. Аутор скулптуре Тим Бенгел, користио је прави тост од авокада као шаблон и направио је 27 три де  модела појединачних комада сендвича – пет кришки авокада, пет кришки парадајза, десет листова руколе, пет колутова лука и две половине пецива.

Затим је сваки комад излио у 18-каратно злато и поново га саставио у сендвич. Укупно скулптура тежи више од 11 килограма. Немачка галерија "Rother", за овај златни тост је дизајнирала кутију вредну 47.000 долара.

Како наводи уметник, тост од авокада је статусни симбол генерације миленијалаца који представља богатство, фитнес, статус и здрав начин живота. Уметник такође, повезује своје уметничко дело са митом о краљу Миди, који је додиром све претварао у злато, да би на крају умро од глади.

„Сличне ствари се догађају у данашњем турбо-капитализму, који у својој похлепи за профитом, уништава све“, рекао је уметник Тим Бенгел, који је постао славан 2017. године када су његове слике направљене од листића злата и обојеног песка на платну постале виралне. За Берлинску недељу уметности 2019. године изградио је врт у облику лобање од грмља и надгробних споменика.

Најскупља скулптура од тоста са авокадом на свету стићи ће у Сједињене Државе крајем године, најпре на Недељу уметности у Мајамију. Такође, комад је доступан за куповину преко Галерије "Rother".

број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. сеп 2021, 07:54) - Grkinja [нерегистровани]

Zlatni sendvič

Vrlo lepo izgleda