Читај ми!

Отворена Миланска недеља дизајна – шта пре погледати у раскошној понуди

После паузе од 17 месеци због пандемије коронавируса, Недеља дизајна у Милану (Salone del mobile) отворила је своја врата посетиоцима који су у град стигли из свих делова света. Ове године названа је "Supersalone" због свог дуго очекиваног повратка као и много новитета и изненађења.

Врпцу Недеље дизајна у Милану, са потписом светски познатог архитекте Стефана Боерија, пресекао је италијански председник Серђо Матарела, а градоначелник Милана, Бепе Сала, изјавио је да је ово знак да су земља и град на новом почетку као и да је лепо поново чути разне језике света на улицама.

Ово је мања и другачија верзија Салона која, из оправданих разлога, не може да се пореди са оном из 2019. године, која је, захваљујући многобројним догађајима (око 50), донела зараду од 46,5 милијарди евра компанијама које су учествовале и 17,5 милијарди извозу, 8,3 милијарде евра зараде на локалном нивоу, што је омогућило да бруто домаћи производ достигне 60 милијарди евра.

Ипак, "Supersalone" не нуди инфериорнији квалитет, а и први пут за шездесет година уведена је могућност да публика може да уђе на Сајам у сваком моменту од 10 до 19 часова до 10. септембра, када се и завршава Недеља дизајна.

Једине лимитације које су на снази везане су за пандемију, наиме обавезна је куповина карте онлајн, по цени од 15 евра као и "Green pass" или Зелену пропусницу.

За све особе које не поседују Зелену пропусницу организатори су омогућили брзе тестове на лицу места по цени од 22 евра. На Сајму учествује 425 компанија од којих је њих 16 одсто из иностранства, 50 независних дизајнера и 170 пројеката из 47 различитих међународних школа.

Милано је постао сцена на отвореном захваљујући и познатом Фуори салону, који подразумева велики број инсталација на отвореном које красе град и који ове посебне године доноси фузију између физичког и дигиталног света под називом "Phygital".

Наиме, на овај начин жели да се подвуче чињеница да су дешавања онлајн доста помогла током пандемије, али и да је битно да се вратимо нормалном животу који подразумева и реалне сусрете, изложбе и догађаје.

Ове године направљен је и водич који је посвећен свету дизајна и који даје визибилитет сваком догађају, дизајнеру, компанији. Делови града који су посвећени дизајну подељени су на дистрихте.

Могуће је погледати мапу и програм на сајту и у сваком моменту бити обавештени о томе где се шта може видети и посетити.

„Ово издање Недеље дизајна у Милану даје граду кључну улогу на међународној сцени и потврђује да је и даље град који води ову земљу. Милано се покреће и с њим се покреће Италија. Милано је тај који је првенац у повратку ка нормалном животу и он показује пут остатку земље“, изјавио је градоначелник Милана Бепе Сала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво