Читај ми!

Олимпијске игре – посластица за „модну полицију“

До отварања Олимпијских игара у Токију остало је мало времена. Спортисти са свих континената маршираће иза својих носилаца застава, што ће, као и увек, изазвати бројне коментаре о гардероби коју носе.

Изглед униформи учесника на Олимпијским играма је својеврсна храна за друштвене медије, а почиње од вишечасовне Параде нација, указује агенција АП.

 

Српски олимпијци ће на летњим Олимпијским играма у Јапану носити одећу пољског бренда "4F", као и на претходним Играма у Рију 2016. године. Колекцију чине четири сета – свечане униформе за церемонију отварања, опрема за тренинг, опрема за слободно време и свечана опрема за церемонију доделе медаља.  

Чеси ће традиционално носити индигоплаву униформу, кишобране и неонскоплаве „велингтон“ чизме, док ће израелски спортисти имати прозирне најлонске јакне са огромним џеповима.

Истовремено, модна кућа „Емпорио Армани“ опремила је италијански тим тренеркама које садрже реинтерпретацију излазећег сунца у Јапану и то у бојама италијанске заставе – црвеној, зеленој и белој.

Аустралијски спортисти ће се појавити у блејзерима боје песка. За завршну церемонију, Канађани су консултовали „Левис“ који је креирао „Канејдијан таксидо“ – јакне од џинса, на којима ће бити исписани јапански графити.

Јапанске униформе биће сличне онима из 1964. године, када је Токио такође био домаћин. Јакне су им тада биле црвене, а панталоне беле, док ће ове године бити обрнуто.

Мексички Олимпијски комитет је организовао национално гласање између три дизајна, која је креирао „Хај лајф“ (High Life). Победио је дизајн инспирисан живописним јакнама из Оаксаке, са традиционалним везом народа Запотека.

Од појављивања у спортској опреми до дефилеа у званичним униформама  

Ствари су некада, у модном смислу, биле много једноставније за спортисте.

Наиме, у почетку није било Параде нација, нити церемоније отварања у таквом облику. Спортисти су носили шта год су изабрали, често опрему за свој спорт.

„Давних дана то није било ништа посебно. Људи би једноставно дошли. Ако би тим желео да се облачи исто, онда би тако и учинили“, рекао је Дејвид Валечински, члан извршног одбора и бивши председник Међународног друштва олимпијских историчара.

Уосталом, наводи АП, на самом почетку одећа није ни била обавезна. Спортисти древне Грчке често су се такмичили потпуно наги. У модерна времена, међутим, парада униформи често одаје почаст земљи домаћину, обичајима и патриотизму.

Коронавирус увео маске 

Ове године пандемија коронавируса је донела још један нови елемент, а то су маске.

Алисон Браун, која води Олимпијски подкаст, каже да није нимало лако надмашити у одевању неки олимпијски или параолимпијски тим.

„Одећа мора да се прилагоди свим врстама типова тела. Помислите на витке гимнастичаре, набијене дизаче тегова и издужене кошаркаше. Одећа мора да пренесе неку поруку о својој земљи, да ода почаст домаћину, буде озбиљна због свечаности, али и довољно практична да би се спортисти осећали удобно стојећи сатима по врућини“, објашњава Браунова.

Тим америчких спортиста је и ове године остао одан дизајнеру Ралфу Лорену, што значи да ће спортисти на церемонији отварања носити плаве, а на церемонији затварања беле фармерице.

Браунова није импресионирана изгледом америчког тима.

„Американци су остали верни истом дизајнеру, Ралфу Лорену, што већ годинама значи да ће поново изгледати као да су управо сишли са јахте. Авај. Поред тога, очекује се да у Токију буде веома топло. Џинс, штрикани топ, шал и блејзер? Ко жели да носи тексас по таквој врућини и влажности?“, оштра је ауторка подкаста.

Читаве продајне колекције организоване су око онога што спортисти буду носили на церемонији отварања Олимпијских игара.

„То је велики тренутак за брендове да покажу свој тимски дух и своје иновације у новим технологијама“, каже Тед Стафорд, директор за моду у магазину Men's Health и директор Есквајера.

Пример за то је уређај за расхлађивање испод беле јакне од џинса, коју је за америчког носиоца заставе креирао Ралф Лорен.

„То је светска сцена и она одређује тон. То је више него шоу високе моде“, закључио је Стафорд.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
2° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво