Читај ми!

Замак у срцу Тоскане – по једна соба за сваки дан у години

У италијанској регији Тоскани, на тридесетак километара од Фиренце, налази се напуштени дворац необичне оријенталне архитектуре и лепоте, који је потпуно напуштен.

Замак Самецано (Castello di Sammezzano) изграђен је на врху брда, у парку који се простире на површини од 187 хектара. Грађевина је пример оријенталне архитектуре, у Италији. Изградила га је, 1605. године, племићка породица Хименас де Арагон која има шпанско порекло. Последњи наследник био је маркиз Фердинандо Пансијатичи Хименас де Арагон, који му је дао данашњи изглед.

Фердинандо је био истакнута личност у културном, друштвеном и политичком животу Фиренце у 19. веку. Свој живот је посветио грандиозном пројекту преуређења палате који је трајао од 1853. до 1889. године.

Почетком 19. века Европу је преплавио уметнички покрет оријентализам, инспирисан културом истока, која се Фердинанду очигледно веома свидела. Захваљујући издашним финансијским средствима, љубави према уметности и безграничној машти, створено је ремек-дело архитектуре јединствено у Европи.

Фердинандо је променио постојећу структуру палате додавши нове просторије, кулу, маварске лукове, фонтане, базене. Замак има 365 соба, по једну за сваки дан у години.  Интересантно је да свака просторија има своје име.

Око замка се налази велики парк у који је маркиз посадио егзотичне биљке, џиновске секвоје донете из Калифорније, високе преко тридесет метара.

Маркиз Фердинандо је у овом замку угостио италијанског краља Умберта Првог, а замак је 1796. године посетио и Наполеон Бонапарта.

После Фердинандове смрти почело је мрачно раздобље замка. После Другог светског рата палата је претворена у луксузни хотел са бањом и тереном за голф, који је затворен 1990. године. У ентеријеру овог здања снимани су и неки од холивудских филмова.

Палата је била дуго напуштена, а посете туристима нису дозвољене.

Постоји жеља за реновирањем, али проблем, стварају бирократија и правне несугласице. Власник је британско-италијанска компанија, која је прогласила банкрот 2015. године, процес се завршио 2019. године, када је компанија повратила власништво над замком.

Међутим, ни регионалне ни државне институције нису покренуле значајне активности које би се фокусирале на заштиту палате Кастело ди Самецано. У периоду од 2012. до 2016. године, замак је био отворен за јавност. У међувремену се основан покрет „Сачувајмо замак", који се залаже за то да се грађани и институције више залажу за очување палате и отварање за јавност.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво