Читај ми!

Када је неопходно уградити нову ПВЦ столарију

ПВЦ столарија нуди многе предности. Ако размишљате о томе да старе прозоре и врата замените новим, а та инвестиција никако не долази на листу приоритета, треба да знате да постоје ситуације у којима замена постаје неопходна.

У старим зградама још увек има пуно станова који имају стару столарију. Иста ситуација је и са старијим кућама. Прозори и врата од дрвета, који су постављени пре више деценија, до сада су већ дотрајали. Колико их је начео зуб времена зависи од тога у коликој мери су правилно одржавани, редовно фарбани и премазивани заштитним лаковима или сличним средствима.

Већ годинама се у нове објекте уграђује ПВЦ столарија која је постала стандард. Што се тиче старе столарије, пре или касније, дође тренутак када је неопходно да се она замени. Узрок може бити квар механизма за отварање и затварање, тешке ролетне које се често заглављују или лоше дихтовање због малих пукотина на дрвету, насталих хабањем материјала.

Уколико се догоди да се поквари механизам на старом, дрвеном прозору, могуће је да ће уместо поправке бити неопходно да се угради нов ПВЦ прозор. Наиме, делови за стару столарију нису више у продаји и тешко их је наћи. Практично, то значи да ако се неки важан део поломи или оштети, поправка је готово немогућа.

Такође, стара столарија временом трули, тако да је поправљање механизма који се заглавио сувише компликовано или готово неизводљиво. Ако сте вешт мајстор који поправља ствари по кући, вероватно ћете покушати некако да поправите кваку прозора који неће да се отвори. Упуштање у ову авантуру изискује много стрпљења и времена, али добар резултат није загарантован.

Уколико позовете професионалце, вероватно ће вас одбити речима да поправљају само нову ПВЦ столарију јер за стару нема делова. Тако да долазите у ситуацију да је једино решење куповина новог ПВЦ прозора.

Сувише слаба топлотна изолација у собама често је проузрокована лошом столаријом. Овај проблем највише долази до изражаја када дува кошава и кад је хладно. Тада знате да у неким деловима стана или куће не можете ни да седите јер сте на директној промаји, иако су прозори затворени. Ако имате мањи стан, или ако је распоред намештаја такав да не можете да се заштите од ове промаје, онда је неопходно да нешто урадите по том питању.

У супротном, ако сте ви или неко од ваших укућана стално изложени хладном ваздуху који допире од прозора или балконских врата, то може лоше да се одрази на здравље. Нарочито су проблематичне мање дечије собе у којима немате много избора где ћете поставити радни сто и кревет, тако да једно од та два мора да буде наспрам прозора.

Стога не треба више одлагати замену столарије која је одавно одслужила своје. Нови ПВЦ прозори и ПВЦ врата имају приступачну цену. То је инвестиција која није велика, а вишеструко се исплати. Прво што ћете приметити након уградње нове ПВЦ столарије јесте бољи квалитет живота у истом стамбеном простору и већа удобност. Касније ћете осетити и материјалну корист, када рачуни за струју и грејање буду мањи, због боље изолације.

Уз старе прозоре и балконска врата обично иду и старе ролетне. Ситуација са њима је таква да су вероватно већ заглављене. Можда су подигнуте и не можете да их спустите, можда стоје на пола, а можда су спуштене и замрачују просторију чак и кад вам то није потребно.

Кад се уграђује нова ПВЦ столарија, савет је да се поставе и нове ролетне. Сама поправка старих ролетни није баш мудра инвестиција. Оне су од тешких материјала као што је метал или дрво и након поправке ће се, вероватно, веома брзо заглавити поново. Старе ролетне се лако извитопере, жљебови по којима клизе већ су искривљени од година употребе, тако да је поправка само непотребан трошак.

Уместо тога, направите много бољу рачуницу. Када уграђујете нову ПВЦ столарију са ролетнама, купите и одговарајуће комарнике, јер ће вам се ова одлука током лета веома исплатити. Њихово постављање немојте одлагати, јер тако никад неће доћи на ред. Док су радови на побољшањима у току, боље је да све буде готово одједном. Разлика у цени није велика, а веома се исплати.

Највећи избор модела квалитетне ПВЦ столарије пронаћи ћете на mirandre.com где су представљени модели произвођача. Савет је да замену прозора испланирате на време како бисте нашли оно што желите и како бисте унапред договорили уградњу.

У сезони грађевинских радова, фирме које продају ПВЦ столарију могу да буду пребукиране, тако да је боље да што пре направите поруџбину и договорите се када ће бити постављена.

За крај савет: немојте чекати да вам се дрвени прозор поквари усред зиме, или да ролетна у дневној соби не може да се подигне. Замену столарије и уградњу нове од ПВЦ-а много је боље урадити када напољу није минус. Стога избегните ова непријатна изненађења и што пре наручите нове ПВЦ прозоре и ПВЦ врата јер грађевинска сезона је на самом прагу.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво