Читај ми!

Ко је спреман да Кањеове патике плати милион долара

За модел патика "Air Yeezy", насталих у оквиру сарадње „Најкија“ и репера Кањеа Веста, отворена је лицитација. Реч је о најскупљем пару патика у историји аукцијске куће „Сотби“ јер је процењена вредност чак милион долара.

Од непоновљивог споја патика и доделе награда Греми очекује се да ће срушити рекорд који, од прошле године, држи пар „џорданки“ које је носио Мајкл Џордан, а достигле су суму од 615.000 долара.

Црни прототип модела "Nike Air Yeezy 1", величине 12, који су дизајнирали Кање Вест и Марк Смит из компаније „Најки“ 2007. године, био је револуционаран.

Модел је естетски променио облик патика у деценији која је уследила.

Брем Вахтер, шеф одсека за уличну моду и модерних колекционарских предмета у „Сотбију“, рекао је да су патике „кључне за развој франшизе 'Јизи', која је постала један од најважнијих брендова патика и животних стилова у историји моде“.

Вирџил Аблох, креативни директор кућа „Оф вајт“ и „Луј Витон“, рекао је 2009. године да је резултат сарадње Веста и „Најкија“ ревитализовао тржиште патика: „Било је инспиративно, лудо, кул када је постало очигледно да таква врста глади за патикама и даље постоји“.

Била је то и прва велика сарадња „Најкија“ са неким ко није спортиста.

„То је била прва патика која је имала исти удар на тржиште као 'Ер Џордан' и желео сам да учиним више. А у то време 'Најки' је одбијао да славним лицима даје хонораре за сарадњу у области обуће“, рекао је Вест за Форбс 2019. године.

Аукцијска кућа „Сотби“ наводи у објави на Инстаграму да је „Ер јизи“ створена пре за уметнике него за спортисте и да је отворила пут многим сарадњама са уметницима.

Пар који је „Сотби“ понудио могуће је купити на приватној лицитацији, али ће бити изложен на изложби у Хонгконгу од 16. априла до 21. априла.

Кање Вест је дебитовао на 50. додели Гремија, управо у поменутим патикама, изводећи нумеру Hey Mama, само неколико месеци након смрти његове мајке Донде. Са групом „Дафт панк“ извео је и песму Stronger, а са доделе је отишао са освојена четири признања за албум Graduation из 2007. године. 

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво