Вуна, синтетика, шаре, јарке боје... Како изабрати прави тепих

Када уређујете собу или стан, можда ће се десити да тепих оставите за крај. Тепих за ентеријер може „много да уради“; да простор учини позитивнијим, топлијим, визуелно ширим... Ево савета о томе, како изабрати праву боју, материјал и димензије тепиха, и о томе како комбиновати простирке за под.

На тржишту је понуда тепиха, ћилима и других облога и простирки за под - шарена, и то дословно. У том богатству боја и материјала, није реткост да се људи збуне и не знају који је прави избор за њихову собу или дом. Упркос томе што је и уређење животног простора ствар укуса, нека правила било би добро поштовати. 

Комбиновање боја

Не трошите сате покушавајући да тачно ускладите боје тепиха са комадима намештаја. Будете ли се превише трудили, све се може завршити са „вештачким изгледом".

Замислите како изгледа грм ружа. Велики број цветова има много нијанси једне боје али укупан утисак је импресиван. Тако се и боје тепиха са другим бојама у просторији не морају савршено поклапати. Бирајте исте боје, а нијансе ће се већ „саме уклопити". 

Многи дизајнери управо комплетно уређење просторије почињу од тепиха. Прво изаберу тепихе, па потом настављају са осталим елементима комбинујући боје са бојама на тепиху.

Сјајна ствар код простирки за подове са пуно елемената и боја, као што је то случај са ћилимима, је то што временом можете мењати боју зидова у односу на једну или две боје у којима је ћилим. Тако за кратко време и без већих трошкова можете „освежити" собу.

Познато је да тамније боје чине да објекти изгледају мање пространи, док светле боје пружају ефекат „отварања простора", па тако бирајте тепихе у беж, белој, жутој боји, ако уређујете собу скромне квадратуре. 

Величина и комбиновање тепиха

Грешка коју чини један број људи је избор премалог тепиха у односу на простор. Важно је да тепих прелази ивице намештаја, јер тако собу може учинити већом.

Комбиновање два и више тепиха може бити једноставно. У случају да сте негде „зарибали", биће Вам јасно чим ставите тепихе које сте изабрали. Једноставан савет је да се придржавате исте палете боја, али променити дизајн.

Такође можете почети са природним ћилимом и радити одатле. Али, ако желите смеле комбинације и нешто несвакидашње - само храбро. да кренете храбро, учините то! Имајте на уму ипак, да рељеф, дебљина, ткање и материјал тепиха буду усклађени.

Најлакше је поставити два иста тепиха у истој просторији. Дизајнери ентеријера немају ништа против таквог решења.

Материјали, материјали...

Тепих може да помогне у оплемењивању простора. Дуги ходник без прозора потпуно ће изгледати другачије ако се на под стави мекани дебљи тепих у јаркој боји.

Такође, тепих ће „смекшати" терацо подове и подове прекривене плочицама, керамиком, линолеумом и свим материјалима који изазивају „хладноћу под ногама". 

Најпопуларнији материјал за тепихе је вуна, али и синтетика у теписима је све присутнија.

Многи се људи питају који материјал треба да одаберу, а одговор је - увек вуну. Међутим, вуна има вишу цену у односу на синтетику.

Ускладите свој буџет са жељеном простирком за под. Ако се одлучите за синтетику, због повољне цене, тепихе можете чешће мењати. Ако не волите честе промене, уложите у квалитетан, вунени тепих који ће вас служити годинама.

Како у куповину

Када кренете у куповину тепиха, направите албум фотографија свог дома, положаја прозора, детаље соба, намештаја итд. На тај начин ћете имати свој дом са собом где год да одете и нећете бити у искушењу да импулсивно купите нешто што се не уклапа у вашу визију.

Важно је и да измерите димензије просторија за које вам треба тепих, да после не буде: „Да ли је могуће да је соба овако велика?!".

И на крају, немојте се устручавати да особљу у салону тепиха постављате питања. Више информација - мање ризика за грешку.

број коментара 0 Пошаљи коментар