Најинспиративнији дан у години – Дан дизајна

Реч „дизајн“ је добро позната, добро звучи, радо применљива у свакодневном животу. Када је чујемо, помислимо на лепе ствари. Дизајн је ту да нас мотивише, да нас подигне када смо мрзовољни, када нас све нервира и ништа нам не иде од руке.

За дизајн кажу да је начин комуникације, јер успоставља дијалог, буди надахнуће и естетски оплемењује циљаног посматрача.

Шта све може да се дизајнира?

Дизајнира се одећа, накит, обућа, станови, канцеларије, фабричке хале, паркови, улице, зграде, часописи, књиге, играчке, рекламе, амбалажа, намештај... свуда је око нас.

Дизајн ентеријера, као и мода мења се и прати период и дух времена у коме живимо. Трендови уређења ентеријера често се повезују и са модним пистама, јер је у свету моде све дозвољено.

Сигурно да нисмо свесни да је графички дизајн свуда око нас. Рекламе, слике у часописима, осликане мајице, билборди, све је стилски урађено.

У интервјуу за Портал РТС-а, Марина Миловановић Кушић, професорка уметничких предмета у Средњој школи и гимназији „Архимед“, истакла је да својим ученицима жели да приближи уметничка занимања, као и да их едукује у препознавању и разликовању уметничког од неуметничког, доброг дизајна од лошег.

Када и како је све почело?

– Потреба човека да улепша предмете који га окружују потиче из најранијег периода историје човечанства, о чему нам сведоче декорације на праисторијским посудама, накит кроз историју, одевни предмети...

Међутим, дизајн се јавља много касније, са настанком индустријске производње. До појаве масовне потрошње употребни предмети нису се производили серијски, већ су то били заправо уникатни предмети који су продукти уметничких заната.

Све око нас је дизајн

– Током развоја дизајна појављују се и различити стилови и покрети, настали у различитим земљама. У Енглеској настаје Arts and Crafts стил, који се одликовао употребом природних материјала и подражавањем биљних облика.

Крајем 19. и почетком 20. века, развија се нови стил Ar Nuvo, инспирисан природним, флоралним мотивима. У Немачкој овај стил се зове jungend стил, а у Бечу сецесија. Изузетна дела овог стила подарили су нам Алфонс Муха, Густав Климт, Антонио Гауди...

У Русији се појављују авангардни уметници који у својим дизајнерским решењима дају акценат на употребно, а естетски доживљај своде на минимум. Слични покрети јављају се у Немачкој – Баухаус и у Холандији – De Stijl.

Чувена Коко Шанел

– У модном дизајну, 30-их година 20. века појављује се Коко Шанел са својим дизајнерским решењима врхунских модних креација.

Непоновљива модна креаторка која је променила женску моду.

Едукација младих у области дизајна

– У данашњем технолошки и информатички развијеном друштву млади се са дизајном сусрећу у сваком тренутку, док су могућности за њихову едукацију у овој области велике. Кроз различите изложбе, предавања и уметничке радионице чији сам аутор, трудим се да заволе уметност и дизајн, и да у њима пробудим клицу креативности која је важна у свакој области живота, истакла је професорка Марина Миловановић Кушић.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво