Жан Пол Готје, креатор који је својим радом обесмишљавао предрасуде

На Данима високе моде у Паризу завршни и централни догађај је била ревија Жана Пола Готјеа, којом је овај креатор високе моде обележио 50 година уметничког рада.

Да ли сте покушали да направите свој сопствени погреб, сјајно се забавите и присутне доведете до еуфорије? Жан Пол Готје је у париском позоришту Шатле, на крају Недеље моде у Паризу, урадио баш то, прославио пола века уметничког рада и заувек завршио са модним ревијама.

Из сандука са Мадониним грудњаком излази последња венчаница и почиње пола века дуга ретроспектива.

„То је драги пријатељ кога волим због свега што је урадио. И личност и таленат су га учинили познатим у целом свету“, каже позната грчка певачица, Нана Мускури.

На сцени углавном пријатељи, од Рози ди Палме, до Дите фон Тиз и Аманде Лир која иако већ у добраним годинама изгледа божанствено. У публици такође. Пријатељи и утисци.

„Он је невероватан. Дивна личност. Свету су потребне личности као Жан Пол Готје“, сматра Сајмон ле Бон.

Нижу се епохе у којима је прославио Француску, мењао свет, облачио најпознатије, од Мадоне до Беатрис Дав. Многима у публици је обележио живот.

„Жан Пол ми је јако важан. Позвао ме је на дефиле када сам имала 15 година. То су успомене које се заувек памте. Аутодидакт, слободан, ван клишеа. Својим радом је обесмишљавао предрасуде. Изузетан уметник“, тврди Летиција Каста.

Дефиле у Шатлеу пресликава његову потребу за слободом, гужвањем стилова, веселим понижавањем малограђанштине. Свету је дао више од моде.

„Величанствен. Свих ових година нисте могли видети да се било када понавља. Увек је имао свој препознатљив печат“, истиче Карла Бруни.

Ревија која почиње погребом у финалу понижава смрт. Стотине пријатеља, топ манекена, 250 костима свих Готјеових епоха. Напокон је изашао и он. Последњи поклон у животу у комбинезону сценских радника.

„Све је деловало веома смело. Исто тако сам урадио и свој први шоу. Сећам се“, каже позати креатор који је недавно објавио да престаје са радом.

Завршена је једна епоха. Париз ће и даље остати светска престоница моде, али са оволиком количином радости и слободе, сва је прилика, готово.

број коментара 0 Пошаљи коментар