Болница у Енглеској увела једнократне хиџабе

Краљевска болница у енглеском граду Дарбију увела је хиџабе који су стерилни и за једнократну употребу у операционим салама, а могу их користити докторке и медицинско особље којима вера налаже покривање косе.

Млада докторка Фара Рослан, која је муслиманске вероисповести, дошла је на идеју да би корисно било имати стерилан хиџаб за салу у којој се одвијају операције док је била стажиста у Краљевској болници у Дарбију.

Могуће опасности по здравље пацијената од хиџаба који би носила током целог дана биле би сведене на минимум уз коришћење истог таквог, али стерилног за једнократну употребу.

Овакви хиџаби могли би да буду уведени у читавом Уједињеном Краљевству, али из Националне здравствене службе Енглеске наводе да би ту одлуку требало да донесу болнице.

Росланова истиче да јој није било пријатно да скида хиџаб, али да улазак у салу са комадом тканине који је носила више сати пре тога није долазио у обзир због безбедности пацијената. 

„Компромис је морао да буде на средини између правила облачења који јој вера налаже и љубави према боравку у операционој сали“, објашњава докторка Рослан.

Могућа решења др Фара потражила је у родној Малазији, те предложила надлежним болничким службама материјал и облик тканине.

Хирург Гил Тијерни, менторка докторке Фаре Рослан, каже да је реч о првој установи која је у Уједињеном Краљевству увела овакве хиџабе у своје операционе сале.

„Ово решење није скупо и надамо се да ће ефекат бити широких размера“, закључила је др Тијерни.

број коментара 7 Пошаљи коментар
(субота, 21. дец 2019, 10:16) - anonymous [нерегистровани]

Sasvim ste u pravu

Ja neznam sta vama pojedinim smeta hidzab , kao da vas neko pita sta ce oni da rade u bolnicu , svaka im cas za ovako nesto moja podrska lep pozdrav svim razumnim ljudima sirom sveta .

(субота, 21. дец 2019, 08:53) - anonymous [нерегистровани]

Bravo.

Kad oni mogu da nameću svoju " "naftnu demokratiju" onda neka su odobrili ovaj prijedlog.
Žena je sigurno vrsni hirurg, a vi vrsni islamofobi ste u tome prvaci!

(субота, 21. дец 2019, 07:07) - anonymous [нерегистровани]

Нека

Нека, нека, треба да се навикавају.

(субота, 21. дец 2019, 05:42) - anonymous [нерегистровани]

Jesu vise dosadni

Sta je sledece? Astronauti?

(субота, 21. дец 2019, 01:38) - anonymous [нерегистровани]

Sta je sledece???

Mozda posebni doktori...

(субота, 21. дец 2019, 00:51) - anonymous [нерегистровани]

i sta sad

trebamo da se radujemo za ovu vest

(петак, 20. дец 2019, 21:50) - anonymous [нерегистровани]

Horor

Horor ili komedija?