Када су Срби прешли на „европски модни систем“

Музеј примењене уметности у Београду прославио је 69. рођендан отварањем изложбе „Мода у модерној Србији“, Драгиње Маскарели.

Студијска изложба „Мода у модерној Србији“, представља атрактивну колекцију моде и модних детаља грађанског одевања у Србији крајем 19. и почетком 20. века.

На рођенданској поставци изложени су вредни модни предмети који се чувају у музејској Збирци текстила и костима.

Богат изложбени материјал сведочи о динамичним променама модног система у некадашњој Србији. У здању Музеја примењене уметности, у ком је од оснивања 1950, некада су били и престижни модни салони. Одело не чини човека, али је некада играло одређену друштвену улогу.

„Ова изложба заиста отвара један нови поглед представљамо моду у Србији када друштво доживљава велику трансформацију, од једног друштва које је било под турском империјом и које није ни знало за моду, до трансформације слојева грађанских, који су освајали и тај вид европског живота и модернизације“, рекла је директорка Музеја Љиљана Милетић Абрамовић.

Припадници српске грађанске класе, градили су визуелни изглед према европским узорима, најчешће оним из Париза. Изложене су хаљине, венчанице, прслуци, модни аксесоар – капе, појасеви, торбице.

„Србија у 19. веку, негде око средине, прелази на европски модни систем и тежи да се приближи културном моделу Европе. Узори посртају Беч, Париз, за мушку одеће Лондон, Италија, тако да се утицаји комбинују и мењају. Али тежи се да се приближи културном моделу Европе по свему, па и по начину одевања“, изјавила је Драгиња Маскарели.

Уз изложбу је и богат пратећи програм – предавања средом и „Вођења петком“.

Прво предавање одржаће кустос „Музеја Викторије и Алберта“ из Лондона Сузан Норт.

Мода у модерној Србији, репрезентативна тематска изложба Музеја примењене уметности, отворена је до краја јануара 2020. године.

број коментара 4 Пошаљи коментар
(четвртак, 07. нов 2019, 14:09) - Stwfan [нерегистровани]

Istorija

Video sam devojku koja je je nosila kombinaciju moderno sa malo kodifikovanom verzijom starog srpskog prsluka i košulje. Prelepo nešto.

Naravno morao sam da prodjem i pitam gde je našla sve to na šta mi je devojka rekla ovo je moj stil i sama orepravljam staru nosnju

Svaka cast

(четвртак, 07. нов 2019, 12:19) - DAN [нерегистровани]

Prvo

Ono prvo je bilo nalik na Turke a kasnije nalik na Zapad ! Sve se menja i ne može biti isto ! Da nije tako, išli bi kao u Srednjem veku a to je potpuno druga moda, različita i od prve a i od druge !

(четвртак, 07. нов 2019, 09:49) - anonymous [нерегистровани]

Moda Beograda

Veoma lep i zanimljiv muzej ili izložba. U današnje vreme Srbijanke još uvek imaju svoj stil odevanja. Za nas Grke koji dolazimo u Srbiji i vidimo ih kako su obučene vidimo da razlikuju od nas u stilu odevanja. Tako da bih ja tamo nosila nešto a i kupila, a ovde malo čudno izgleda. Haha

(четвртак, 07. нов 2019, 09:20) - anonymous [нерегистровани]

Која лепота!

Предивно а наше! И такву лепоту заменисмо за сивило западњака?