Римски вајар који даје живот стаблима Рима

Андреа Гандини, 22-годишњи римски вајар, пањеве и мртва стабла Вечног града већ пет година претвара у уметничка дела.

Гандини тренутно ради на свом 66. делу. Резбари пањ у огромном парку „Вила Памфили“  у скулптуру вучице која је симбол града Рима. Каже да му стабло само намеће облик у који ће се претворити.

„Радим ове скулптуре, јер уживам у томе. Радим то од детињства. Раније у својој гаражи, сада и на улици. Имам прилику да упознам много људи и видим колико заиста цене моје креације, које постају јавне. Јер једном када их завршим, више нису моје, већ свачије. Моје су само док радим на њима. То је заиста страст“, наводи Андреа Гандини.

Рим је познат као један од најзеленијих градова у Европи. Процењује се да у бројним парковима и дрворедима има око 313.000 стабала.

Међутим, многа су посађена пре стотинак година. Сада су стара или умиру. Гандини им дарује нови живот. Скулптуре постају туристичка атракција, чак су укључене у вођене туре. Његов Инстаграм налог сваког дана броји све више пратилаца.

„Не желим да људи мисле већ само да осећају емоцију, узбуђење, да им срце куца мало брже када виде мој рад, тада сам постигао резултат који сам желео“, истиче скулптор.

Градска власт процењује да је за око 86.000 стабала потребно лечење или посебно одржавање. За нека, сеча је једино решење. Али Гандини успева да нађе и покаже њихову нову лепоту.

број коментара 0 Пошаљи коментар