Римски вајар који даје живот стаблима Рима

Андреа Гандини, 22-годишњи римски вајар, пањеве и мртва стабла Вечног града већ пет година претвара у уметничка дела.

Гандини тренутно ради на свом 66. делу. Резбари пањ у огромном парку „Вила Памфили“  у скулптуру вучице која је симбол града Рима. Каже да му стабло само намеће облик у који ће се претворити.

„Радим ове скулптуре, јер уживам у томе. Радим то од детињства. Раније у својој гаражи, сада и на улици. Имам прилику да упознам много људи и видим колико заиста цене моје креације, које постају јавне. Јер једном када их завршим, више нису моје, већ свачије. Моје су само док радим на њима. То је заиста страст“, наводи Андреа Гандини.

Рим је познат као један од најзеленијих градова у Европи. Процењује се да у бројним парковима и дрворедима има око 313.000 стабала.

Међутим, многа су посађена пре стотинак година. Сада су стара или умиру. Гандини им дарује нови живот. Скулптуре постају туристичка атракција, чак су укључене у вођене туре. Његов Инстаграм налог сваког дана броји све више пратилаца.

„Не желим да људи мисле већ само да осећају емоцију, узбуђење, да им срце куца мало брже када виде мој рад, тада сам постигао резултат који сам желео“, истиче скулптор.

Градска власт процењује да је за око 86.000 стабала потребно лечење или посебно одржавање. За нека, сеча је једино решење. Али Гандини успева да нађе и покаже њихову нову лепоту.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво