Зимска колекција за најбоље пријатеље

Уколико вам је хладно кад се температура спусти у минус, онда је сигурно и вашем љубимцу. Од пре неколико година на улицама све је више обучених животиња. Шта је у тренду ове зиме када су четвороношци у питању?

Многи кажу да одело не чини човека, а власници љубимаца додају да, ипак, чини пса. И не само да их угреје од зиме или заштити од кише, гардероба за љубимце је постала за ствар престижа.

Мода за љубимце је последњих година све популарнија, па тако љубимци имају летњу, али и зимску гардеробу. Ове зиме у тренду је војничко одело, али власници све чешће траже и бунде за своје четворошце.

О новој моди за животиње распитујемо се у једном престоничком кројачком салону. Гордана је дипломирани економиста, која је пре пет година покренула овај посао.

„Случајно сам сашила своме кучету, требало му је оделце да буде удобно да изгледа лепо, и тако, сашила сам једно оделце, свидело ми се и кренула сам“, објашњава Гордана Миљковић из салона за псе.

Некада је шила за људе, а онда је пронашла мање захтевне муштерије. У тандему са кројачицом Милком ствара необичне одевне комаде за куце.

„Ако кренемо са тек започетим моделом онда дуже траје, док се искроји и док се те мере разраде, док се направи шаблон док се провери да ли то заиста тако стоји јер код куце је другачије, ја радим и за људе, али ово је потпуно друга димензија“, указује кројачица Милка Шилд.

Оделца настају најпре од непромочивих материјала али и од вуне и памука.

„Материјал ме води и куче, није исто за малтезера и није исто за булдога. Свако куче има неку боју која му добро стоји. Мислим да та гардероба коју куче носи треба да буде лепа али и да треба да буде у складу са власником. Прво да одговара куци, а онда да одговара и власнику“, каже Гордана.

Kао и код људи, тако и куце са пунијим стасом тешко проналазе гареробу, док љубимци који носе веома малу величину не морају да брину.

„Мали кучићи морају да се облаче, то стоји, чак и велики за које је тешко наћи, али чешће ми се обраћају власници великих паса. Покисну, онда они уђу мокри у стан и треба да се осуши. Овако су заштићени, као што се ми штитимо од кише и њих треба заштити. То су, ипак, кућни љубимци“, напомиње Гордана.

На коментаре да је овај њен посао помодарство не обраћа пажњу.

„Сада се они облаче, а када смо почели да радимо нису се облачили, то је занимљиво, али једноставно, мало је људи који би да њихово куче буде нешто мало лепше обучено“, наводи ова дизајнерка за животиње.

Гордана каже да се ручни рад не цени довољно и да тешко може да парира кинеској роби. Упркос томе, од посла не одустаје већ наставља да прати моду за љубимце. Тако нам открива да ће предстојећег пролећа у тренду бити цветни дезени.

Остали аутори: Јелена Николић
број коментара 0 Пошаљи коментар