Теписи – сакупљачи прашине које волимо

Упркос томе што их зовемо сакупљачима прашине и свесни смо да би одржавање животног простора без њих било далеко једноставније, не одричемо их се тако лако. Важан су део сваког ентеријера. Теписи просторији дају топлину и у великој мери утичу на општи утисак који на нас оставља сваки дом.

Теписи – сакупљачи прашине које волимо Теписи – сакупљачи прашине које волимо

Критеријуми за куповину тепиха по сопственој мери - ткање и материјал

Теписи су, уз пресвлачење гарнитура и промену завеса, један од три елемента чијом променом лако добијамо нову атмосферу дома. Тренутно су веома популарни танки теписи са равним ткањем. Екипа РТС-а распитала се шта значи одређена густина ткања по метру квадратном и на које ствари морамо да обратимо пажњу како бисмо уочили јасне карактеристике тепиха.

Данило Плавшин, извођач радова, објаснио нам је да густина ткања одређује чврстину тепиха. То не значи да су такви теписи обавезно квалитетнији, али свакако су лакши за одржавање. Теписи ређег ткања брже се и више пуне прашином.

Поред густине ткања, при одабиру тепиха распитујемо се и од којих су материјала израђени. Најпродаванији су, свакако, синтетички.

„Синтетички теписи могу бити различитог квалитета. Ако су квалитетнији тешко је приметити да нису израђени од природних материјала. Имају изузетно фину завршну обраду па када га додирнете немате осећај да је синтетички“, објаснио је Плавшин.

Теписи од природних материјала, посебно дизајнерски, свакако су јединствени, удобни, а веома често и ствар престижа. Без обзира на предности, није могуће да се баш сваки тепих израђен од природних материјала искроји по жељи.

„Већина тих тепиха дозвољава да се исече само у два облика – квадратни и правоугаони. Разлог је тај што су ручно рађени теписи или они од свиле, памука, вуне, јуте, урађени у специфичним и несвакидашнјим дезенима, који ограничавају начин сечења и опшивке“, истакао је Плавшин.

Њиховим постављањем постиже се и ефекат доминације простором, тако да не морају бити великих димензија.

Вискоза је такође природан материјал који се често користи за израду тепиха. Данило наглашава да постоји велика палета боја и дезена који су купцима на располагању.

Бирају се помоћу тон карти, које су направљене на основу шифри из каталога, а показују како одабрани тепих изгледа на око, а како „на додир“.

„Увек се боримо да имамо и ту врсту узорака како би људи прецизно и без ризика од грешке изабрали баш онакав тепих какав су замислили“, каже Данило Плавшин.

На тржишту се налазе и теписи који се од свих осталих разликују по упадљивим рељефима.

„Није раван тепих, није ни чупав већ по себи има различите облике и различите висине. Када су израђени од свиле или вуне, цену одређује и њихова дебљина“, описује Данило.

Одржавање тепиха

Када купујемо тепих, размишљамо и о његовом одржавању па је добро напоменути да теписи од природних материјала (свиле, памука, лана, вуне, јуте...) због своје осетљивости не могу ићи на машинска прања и цеђења.

Синтетички су свакако отпорнији и ценовно повољнији. Али, избор је увек само на нама, а правимо га с циљем да нам у простору који уређујемо буде пријатно и лепо.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво