Читај ми!

Голотињом против „слепила“

Психолог и концептуална уметница из Диселдорфа Мило Маоаре одлучила је да се оголи, и то до самих речи – оних које описују делове одеће које није обукла. Шетала је улицама, возила се аутобусом, све како би скренула пажњу на „свакодневно слепило“ и немарност према околини.

Када се супермодел Бар Рефаели појавила потпуно гола на насловној страни магазина Есквајер, да ли је то био уметнички перформанс? Могуће да јесте, за речи Стивена Кинга написане на њеном телу био је задужен уметник Стивен Виктор, пише портал Артфидо.

За психолога и концептуалну уметницу из Диселдорфа Мило Маоаре нема дилеме – ово је уметност!

Пре неколико дана, она је одлучила да се оголи, и то до самих речи, оних које описују делове одеће које није обукла. Онда је изашла напоље, шетала улицама, возила се аутобусом и стигла до Арт Базела, ексклузивне уметничке манифестације која се одржава на тромеђи Швајцарске, Немачке и Француске.

Током њеног једносатног пута, мушкарци и жене су застајкивали, гледали, смејали се, сликали је и углавном је пуштали без ометања да иде својим путем.

И тако све док није дошла до Арт Базела, где ју је неко од запослених замолио да обуче нешто или напусти објекат.

Био је то део перформанса „Систем предефинисаности сценарија“ (The Script System), који је описала на свом званичном сајту.

Укратко, перформанс је инспирисан теоријом когнитивне психологије по којој свако од нас зна свој „сценарио“ за тај дан – радње које се понављају, стереотипне акционе секвенце. Посебно оне рано ујутру док идемо на посао, које радимо по аутоматизму, често без свести о околини.

„То свакодневно слепило сам покушала да истакнем својим перформансом“, каже уметницa.

Број коментара 21

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво