Читај ми!

„Сирогојно џемпери“ освојили Јапан

Јединствени, ручно рађени џемпери златиборских плетиља, годинама су део модних метропола широм света, а једна од њих је и Токио, тржиште на коме је у последњој деценији пласирано на хиљаде комада ове српске робне марке. Уговорен је нови производно-извозни посао, који ће знатно повећати девизни прилив.

Златиборско село Сирогојно, које већ пет деценија негује традицију ручно рађених одевних предмета од исландске вуне, недавно су посетили представници јапанске фирме са којима су уговорени нови производно-извозни послови.

Јединствени, ручно рађени џемпери златиборских плетиља, годинама су део модних метропола широм света, а једна од њих је и Токио, тржиште на коме је у последњој деценији пласирано на хиљаде комада ове српске робне марке.

„То је пре свега један карактеристичан производ, нешто што не постоји на јапанском тржишту. Добра комбинација боја и мотива, чине га другачијим од свега онога што имамо прилику да видимо. Зато очекујемо унапређење производње и продаје“, каже Масато Ебине.

За Јапанско али и многа светска тржишта, тренутно ради око 700 плетиља које, упркос вишедеценијском искуству, за овај посао пролазе додатну обуку.

„Ми смо свесне да ти наши џемпери иду на све стране света и поносне смо што знамо то да урадимо и што смо успеле да урадимо“, наводи плетиља из Равни Дивна Старчевић.

Јасминка Старчевић каже да није било лако за Јапанце радити, имали су обуку, груповођу који им је показивао како да џемпери буду боље урађени.

Уз нове идеје и модификацију која задржава традиционалан начин израде, производња и продаја „Сирогојно џемпера“ из године у годину се повећава за 10 одсто.

Високи стандарди израде, материјала и дизајна јесу оно без чега се не може на јапанско тржиште, али оно по чему су ови производи препознатљиви, јесу златиборски мотиви.

Менаџер развоја фирме „Сирогојно компани“ Ана Љубојевић каже да су се протеклих дана договорили о детаљима везаним за нову колекцију и да у наредној сезони ти производи које већ продају, буду допуњени и мушким џемперима.

„Постигнут је договор за потпуно нове производе. То су производи за декорисање ентеријера“, каже Љубојевићева.

Нови производи, како се очекује, донеће веће ангажовање овдашњих плетиља, али и повећање девизног прилива који је у прошлој години износио око 800 хиљада евра.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво