Читај ми!

За 40 година 13 албума – специјално комплет издање групе Зана

ПГП-РТС завршава веома успешну 2022. годину репрезентативним издањем на ком је сажета комплетна дискографија легендарне групе „Зана" и то као „ЦД бокс сет", под именом „Зана - 40 година са вама".

У атрактивној кутији је укупно 16 ЦД-ова, на којима је овековечено 13 студијских албума, затим двоструки Зана уживо и ексклузиван, бонус диск Синглови 1980-2022. Осим дискова, ту је и књижица са архивом прес-клипинга и бројним фотографијама групе „Зана", кроз време.

„Није једноставно ни претворити у речи, камоли сажети у пар реченица импресије о свему што је бенд 'Зана' прошао и сетити се свега што смо остварили за четири деценије постојања музичког састава који сам далеке 1980. године, основао са Радованом Јовићевићем. После толико времена, прво на шта помислим су наравно сви лепи моменти. Најупечатљивије памтим велике концерте и велике турнеје по многим градовима некадашњег Совјетског савеза и оне у Америци, у Аустралији, широм читаве бивше Југославије, а наравно да су ми у лепом сећању и и наступи у Србији и у региону. То остаје урезано као нешто најлепше што нам се као групи и мени као аутору, музичару догодило, што смо доживели и то ћу памтити заувек", рекао је Зоран Живановић, Жика „Зана".

Додаје да је, ако би требало да издвоји један тренутак, или посебан догађај који сматра најважнијим за групу „Зана" - то без дилеме судбински сусрет са „невероватном и изузетном" ауторком Марином Туцаковић.

„Радован и ја смо је упознали у Студију 6 Радио Београда, далеке 1979. године, Тај сусрет сматрам 'додиром са неба' и , како кажу за сусрете овог типа: 'све након тога је историја'. Марина нам је толико себе дала, изузетно је допринела свему што је група 'Зана' остварила за четрдесет година и уткала све оно што је идентитет и препознатљивост 'Зане' и данас. Радили смо са њом много, посвећено и марљиво, напорно, годинама - на обострано задовољство и радост. Захвалан сам јер смо управо због ње кренули у све ово, а највише сам јој захвалан што је веровала у нас и онда када ми сами нисмо...", испричао је Живановић.

Жика „Зана" каже да би можда волео да потисне или заборави, уз опаску да је то немогуће, пошто је у питању неизоставни део историјата групе „Зана" -  растанке са певачицама и са члановима бенда који више нису у саставу.

„Прва певачица била је Зана Нимани, затим Наташа Гајовић па Наташа Живковић. Желим да се осврнем и на актуелну, четврту певачицу - засигурно ће остати на том 'задатку' до краја каријере групе 'Зана': она је Јелена Живановић. Више од три деценије је у бенду, а доказала се и значајно допринела трајању и успесима 'Зане' и у својству текстописца и аутора", каже Живановић.

Истакао је да је захвалан од срца али и тужан истовремено, у неким моментима када помисли да део екипе више нису басиста Богдан Драговић и Павле Николић („Паја Банана"). Богдан је одсвирао комплетан први албум „Зане" и легендарни албум Додирни ми колена а Николић је свирао и на том албуму и био је и део екипе током читаве турнеје која је уследила тих година.

„Тужан сам због тога што смо ми и сцена остали без њих, али верујем да ће их све поставе групе 'Зана', сви музичари који су прошли кроз бенд и они који су сада ту - носити у срцу, до краја живота. Захвалан сам такође и сваком музичару, аутору и колеги са сцене који је био део бенда 'Зана' и нашег стваралаштва. Захвалан сам и свим певачицама - за невероватне хитове које су отпевале и који су остали за памћење. Богу сам захвалан од срца и на свом таленту, што се све у мом животу и каријери баш овако одиграло...", испричао је.

Живановић је упутио велико „хвала" публици, и свима који су пратили и прате, подржавају и воле „Зану" свих ових година.

„Инспирисали су нас да се стално трудимо, да будемо што бољи, 'терали' нас да радимо и стварамо. Својом љубављу и подршком, наша публика нас је подстицала да не посустанемо. Идемо даље, уз пуно захвалности и у славу љубави и живота!", закључио је Живановић.

петак, 03. мај 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво