Читај ми!

Дивна Љубојевић обележила три деценије стваралаштва

„Песма херувима“ назив је концерта којим су Дивна Љубојевић и Хор за духовну музику „Мелоди“, у Коларчевој задужбини обележили јубилеј – 30 година стваралаштва.

Мисију чувара православне традиције и повратка духовне музике на место које јој припада, Дивна Љубојевић испуњава на начин који је у складу са њеним именом.

Већ три деценије са „Мелодима“ недељом и празницима поје у манастиру Ваведење у Београду, објављује албуме и наступа на концертима у земљи и иностранству. Овај наступ испратила је пуна сала Коларчеве задужбине.

„Величина простора у који улази публика на концерте већа је него црква и људи долазе са другом идејом да слушају музику, али кроз тај концерт 'налови' се стотину душа који после долазе и у цркву и зато је то добра ствар“, наводи уметница.

На концерту посебни гости. Мушки ансамбл „Свети Јефрем“ из Будимпеште, који такође негује музику православног истока. На програму су била дела руских, белоруских, српских и грчких композитора, а окоснива концерта Херувимска песма.

„Због тога што је то један део у литургији када се спајају небеско и земаљско. Тада каже Херувимска песма да ми подражавамо херувиме и остале анђеле који у вечности певају Богу и служе му литургију. Херувимска песма је најчешће обрађивани део од стране композитора и ми смо певали небројано пута различите композиције“, објашњава Дивна Љубојевић.

Спокој, мир и испуњеност духа осећања су која остају након концерта Дивне Љубојевић. Њено се појање описује као „небеска светлост која помера границе поимања лепог, хармоничног и духовног“.

уторак, 16. април 2024.
24° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво