Читај ми!

Бахов музички маратон на Савској променади

Музичко-спортски спектакл одржан је на Савској променади у Београду. Дански виолончелиста Токе Молдруп успео је да обједини 36 километара и 36 Бахових свита.

Јутро у Београду, и слика која се не виђа често. Челиста са инструментом у рукама, у опреми за трчање. Да класика не мора да се изводи у оделима и дворанама показао је челиста из Данске који је музички маратон од 36 километара почео првим ставом Бахове свите.

„Трчим цео живот, последњих година све више. Када сам схватио да могу да трчим са децом и колицима, помислио сам могло би виолончело да буде уместо њих. Бах је универзалан за све људе, и зашто онда не би спојили 36 Бахових свита и 36 километара", истакао је Токе Молдруп.

И тако је после сваког пређеног километра, свирао један став Бахове свите.

За музички маратон одабрани су Београд и Савска променада јер је "Звук воде" тема овогодишњег "Арт линк" фестивала.

„Београд је центар Арт линк фестивала који је Београд и представио европској фестивалској асоцијацији и кандидовао Београд заједно са београдском тврђавом за ту престижну титулу града фестивала који је Београд ове године и добио од европске асоцијације фестивала", истакла је Јованка Вишекруна Јанковић, уметничка директорка Арт линк фестивала.

Бахов музички маратон на Савској променади трајао је око 5 сати, а људи се смењивали и бодрили музичара који је померио границе у идејним и уметничким достигнућима.