Читај ми!

Велики концерт на Ушћу: Сатори, Дејан Петровић биг бенд, Marko Louis и Esma’s Band промовишу музику Балкана

На београдском Ушћу 2. септембра биће одржан велики, бесплатан концерт „Музичка визија Балкана“, на којем ће светске и регионалне звезде Сатори, Дејан Петровић биг бенд, Marko Louis и Esma’s Band feat. Zahir Ramadanov Brass band промовисати звук Балкана кроз етно и електронску музику, трубе, соул, поп, џез и друге музичке правце. Овај музички догађај је део премијерног одржавања Сајма вина "Wine Visionине Висион", планираног од 1. до 4. септембра на Београдском сајму. Концерт су подржале Фондација за отворено друштво и иницијатива Отворени Балкан.

Концерт „Музичка визија Балкана" промовише аутентичан звук и енергију земаља Балкана, а доноси га Exitova WOMBA (World Music Balkans) плафторма, чији је циљ да балкански звук добије светску препознатљивост. 

Наше поднебље је уједињено традиционалном музиком, која у модерној продукцији може да постане светски бренд. Томе годинама уназад посебан допринос дају извођачи који ће наступити на Ушћу. 

Након наступа на главним бинама Егзита, који су обележили овогодишње и претходно издање фестивала, у Београд стиже познати продуцент и ливе извођач Сатори, који са очеве стране има српско порекло, а иначе живи у Холандији. 

Са Фондацијом Егзит је за Експо Дубаи 2022 копродуцирао специјални албум Wonders of Vicha Culture, у којем је комбиновао електронску музику са традиционалним песмама Балкана, међу којима су Врањанка, Зајди зајди, Мој дилбере, Што те нема, Ђелем, Ђелем.

Недавно је издао нови албум Dreamin' Colours, који је представљен као збирка world music жанра, али и блуза, инди електронике, опере и народне музике, уз електронски звук и утицај Саторијевих балканских корена.

Дејан Петровић биг бенд је оркестар светски познат по извођењу српске традиционалне музике. Наступали су у Лондону, Торонту, Торину, Бриселу, Прагу и многим другим градовима, и тако свету представили музику овдашњих простора. Поред бројних хитова, Биг бенд се прославио у свету и јединственим извођењем популарних страних поп-рок хитова у аранжману српских труба.

Марко Луис важи за некога ко брише границе у музици, спајајући звуке соула, ар ен би, попа, као и елементе балканске и оријенталне културе. Већ по првим тактовима било које његове песме препознаје се јединствен стил, којим се издвојио на домаћој музичкој сцени. То је једна од сличности коју има са оцем, легендарним Љубишом Стојановићем Лоуисом.

Esma's Band чине музичари који су са краљицом ромске музике Есмом Реџеповом наступали широм света. Као чланови њеног пратећег ансамбла Теодосиевски одржали су преко 3.000 концерата. Esma's Band предводи Есмин син Симеон Атанасов, а с њима ће на Ушћу наступити и Zahir Ramadanov Brass band.

Улаз на велики концерт „Музичка визија Балкана" је слободан за све посетиоце.

Концерт ће бити одржан у оквиру четвородневног сајма вина у Београду "Wine Vision by Open Balkan 2022", који ће окупити најбоље произвођаче вина из Албаније, Северне Македоније, Србије и земаља у окружењу.

Осим на штандовима преко 400 излагача, вински потенцијали Балкана биће представљени и на бројним мастеркласовима, радионицама и специјалним дегустацијама. Бројни вински експерти, трговци, дистрибутери, носиоци титула Master of Wine, критичари, блогери и представници глобално најзначајњих медија биће гости првог "Wine Vision" сајма.