Читај ми!

Си денс одбио захтев украјинског састава да избаци руску уметницу са фестивала

Организатори Фестивала Си денс (Sea Dance Festival) одбили су позив украјинског састава Калуш оркестра да из овогодишње поставке извођача избаце звезду електронске сцене Рускињу Нину Кравиц, додајући да осуђују инвазију на Украјину.

„Мисија Си денс фестивала, као и свих Егзит догађаја, одувек је била промоција мира, јединства, љубави, мултикултуралности и сарадње. Због немиле прошлости коју, нажалост, деле југословенски народи, врло добро знамо шта све са собом носе ратови, и да у њима увек највише испаштају недужни људи“, наводи се у саопштењу Фестивала.

„Снажно саосећамо са свим жртвама рата у Украјини, али отказивање наступа било ког извођача искључиво на основу националности, расе или вере супротно је вредностима коју заговара 'Си денс' фестивал“, истичу организатори.

Калуш оркестра су на званичном Инстаграм профилу позвали фанове да подрже „чишћење сцене“, а од Си денса очекују отказивање наступа извођача из Русије, јасно алудирајући на једну од највећих звезда електронске музике Нину Кравиц.

„Сматрамо да је сваки напад на животе недужних људи опструира напредак целог човечанства и да војној агресији није место у модерном цивилизованом друштву. Такође, осуђујемо и лицемерје дела западне јавности која као да је тек сада схватила да је рат ужасна ствар, док је ћутала када су бројни ратови широм света покретани у њихово име“, наводе организатори.

Такође су додали и да је није било тако давно када су и Србију бомбардовале неке од најмоћнијих земаља света, док су цивилне жртве, укључујући и децу, називане „успутном штетом“.

Намера организатора била је, како кажу, да угосте украјински Калуш оркестра, јер су хтели да подрже украјинске уметнике у тешком тренутку за ту земљу.

„С друге стране, сматрамо да је дискриминација било ког човека и уметника због његове националности, расе или вере у потпуности неприхватљива и да отказивање наступа извођача само због тога што долази из одређене земље није пут за постизање мира, већ управо супротно томе – пут ка даљим поделама, ескалацији мржње и продубљивању сукоба. Нина Кравиц је дугогодишња сарадница наших фестивала и познато нам је да њен став није на страни рата и патње, већ на страни мира, што је више пута јавно објавила“, закључили су организатори Фестивала Си денс.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво