Читај ми!

Гуча, дан први – звук уштимане, угланцане трубе на сваком кораку

Већ првог дана Фестивала је узаврела атмосфера међу посетиоцима. Многи су дошли и пре званичног отварања Сабора. Трубе се чују на сваком кораку, а први дан Фестивала је и термин такмичења за најбоље омладинске оркестре.

Саборском химном Са Овчара и Каблара, подизањем заставе и пуцањем прангија код Споменика трубачу у центру Гуче, свечано је почео 61. Драгачевски сабор који ће трајати до недеље. 

Први дан Сабора, осим наступа музичара, обележавају и изложбе, али и припрема српских специјалитета. На поноћном концерту - прошлогодишњи победници.

Добродошлицу саборашима пожелели су домаћини како традиција налаже, дуже од шест деценија, уз прангије и трубаче.

„Све је почело 14. октобра 1961. године, у Цркви Светог Архагела Михаила, где се на првом сабору скупило око 4.000 људи. Шест деценија после, и даље нас Гуча окупља", рекао је Миливоје Доловић, председник Саборског одбора.

А гости су се на прве тактове народне музике ухватили у коло. Да им на звуке трубе саме ноге заиграју а срце реагује потврђују И наши и они који су стигли из далека. А има их из Пољске, Француске, Немачке, Словеније.

Угоститељи су спремни, а врата свих домаћинстава у Драгачеву широм отворена.

„ Што се хране тиче, ту су домаћа пршута, сир, кајмак, свадбарски купус из земљаног лонца који се крчка цео дан, јагњетина и прасетина тек скинута са ражња, и специјалитет Гуче - хајдучки ћевап", изјавила је Сара Броћић, угоститељ.

За наступе и такмичења на Драгачевском сабору у Гучи трубачи одавно штимају и гланцају инструменте, и сви сањају престижне награде.

„Имамо ту једну награду на жалост за ових 30 година, фале ми још две награде, да бих постао и ја мајстор трубе", каже Синиша Станковић, трубач из Загужања.

Весеље и уживање јединственом фестивал изворног стваралаштава и трубачког надметања до недеље за посетиоце, а за гледаоце РТС-а уживање пред малим екранима.

„То је велики спектакл продукциони, музички, одличан програм вечерас - Даница Црногорчевић, Дејан Петровић, Дејан Јевдић. Сутра, први пут, Биг бенд РТС-а на овој бини у Гучи са феноменалном свирком, и надам се да ће публика овде, и крај малих екрана уживати у једном спектаклу", изјавио је Урош Марковић, музички уредник РТС-а.

Наступи мајстора трубе преносе се на Првом програму РТС-а, а ко је Прва труба Драгачева, знаће се након финалног такмичења у недељу.

среда, 08. мај 2024.
21° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара