Читај ми!

Топлина, живост, интимност простора - Сиднејска опера поново отворена

У Сиднеју је, после реновирања, поново отворена концертна дворана у оквиру Оперске куће. Тиме је завршен десетогодишњи пројекат реконструкције те културне установе.

Темељно реновирање концертне дворане трајало је две године. Унапређена је акустика, сада је бољи приступ дворани особама са инвалидитетом, а постављена је и нова техника за позоришне представе.

„Ово је било вече узбуђења јер је после две и по године у обновљеној концертној дворани било 2.500 људи у публици, 100 музичара, 300 чланова хора, сви су осетили топлину, живост и интимност тог простора", истакла је Луис Херон, директорка сиднејске опере.

Пројекат у вредности од 206 милиона долара финансирала је Влада савезне државе Нови Јужни Велс.

„Аустралија је једна од водећих земаља у свету када је реч о креативности, а сада имамо концертну дворану која може да се такмичи са било којом на свету. Једна је од најаукстичнијих дворана у свету, а дивно је што ће становници Сиднеја, Аустралијанци и људи из целог света моћи да доживе изизетне сензације у њој", рекао је Бен Френклин, министар културе у Влади Новог Јужног Велса.

На поновном отварању наступио је Сиднејски симфонијски оркестар, а изведена је Малерова Друга симфонија. Дириговао је нови шеф диригент оркестра, Сајмон Јанг.

„Сиднејска опера сада има нову концертну дворану, што значи да Сиднеј представља свет. Имамо оркестар светске класе, један од најбољих на свету, а сада и изузетну акустику која одговара реномеу ансамбла", истакао је Крег Вајтед, директор симфонијског оркестра.

Сиднејска опера се налази на Унесковој листи светске баштине, а следеће године слави пола века постојања.  

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво