Читај ми!

Душа душе моје – победничка песма Сабора народне музике 2022

Четврти Сабор народне музике Србије је завршен. Уз спектакуларни шоу и обиље најбоље народне музике, за победника овогодишњег фестивала изабрана је песма Милене Лазаревић Поповић „Душа душе моје". Сабор је отворио прошлогодишњи победник Ненад Манојловић песмом „Завет у аманет".

Одржана су два полуфинала, у уторак и среду, чули смо 32 нове композиције. Из сваког полуфинала стручни жири је изабрао по осам финалиста и тако су се аутори и извођачи 16 песама надметали за титулу победника Сабора 2022, али и за друга престижна признања фестивала.

Милош Радовић и песма Добро вече, пријатељу стари освојила је треће место. Милена Јанковић и Јован Михаљица са нумером Поведи ме, срећо моја су на другој позицији након гласања, а победник Фестивала је Милена Лазаревић Поповић са песмом Душа душе моје.

Чланови жирија у првом и другом полуфиналу Сабора били су: Љиљана Јорговановић, Стева Симеуновић, Чеда Марковић, Милутин Поповић Захар и Владимир Граић.

У финалу, жири су чинили Ненад Камиџорац, Љубо Кешељ, Гордана Лазаревић, Борисав Дугић, Милош Рогановић, Драгица Радосављевић Цакана и Влада Пановић.

Како су гласали чланови жирија, а како гледаоци СМС- гласовима, детаљно можете погледати овде.

Ренато Хенц са песмом Заувек ту остани добитник је награде публике јер је освојио највише СМС гласова.

„Победник фестивала треба да се радује свом учешћу, затим због тога што ће његова песма сигурно заживети, а и наравно, награди од 300.000 динара", рекла је водитељка Сабора Бојана Марковић.

„Суштина овог Сабора је да се створе нове песме. Сви причамо да имамо старе песме које се слушају и поручују у кафанама по весељима, и мислим да је најзад време да се рађају нове песме, и мени је то деловало као – каква је сад то мисија, хоће ли то успети… Али ето показало се да то иде у добром смеру", додао је водитељ Милан Поповић.

Директан пренос из РТС-овог Студија 8 могао је да се прати на РТС1, Радио Београду 1, каналу РТС Свет и интернет платформи РТС Планета.

Редослед којим су наступали такмичари Сабора 

1. Ренато Хенц, „Заувек ту остани”

2. Марина Станкић, „Моја Шумадија”

3. Марија Палавра, „Тачка среће”

4. Марко Бранковић, „Друже мој"

5. Дарко Хинић, „Лепотица и боем"

6. Милена Јанковић и Јован Михаљиц, „Поведи ме, срећо моја"

7. Милена Лазаревић Поповић, „Душа душе моје"

8. Зорица Минић, „Једино је душа вечна"

9. Ненад Гајић, „Ти си ми у мислима"

10. Милош Радовић, „Добро вече, пријатељу стари"

11. Нина Јовановић, „Чујем сине"

12. Ивана Димковски, „Београдско вече"

13. Милан Стојчиновић, „Од мерака до севдаха"

14. Ђорђе Чавић, „Браћа по кафани"

15. Весна Димић и Биљана Петковић, „Мила брезо моја"

16. Раша Павловић, „Погледај ме једном, вило"

Седам чланова Стручног жирија, чији је председник био Влада Пановић, донело је одлуке о наградама у следећим категоријама: Најбоља интерпретација (Погледај ме једном вило у извођењу Раше Павловића), Најбољи текст (Поведи ме срећо моја у извођењу Милене Јанковић и Јована Михаљице, за коју је текст писао Никица Миленковић) и Најбољи аранжман Сабора 2022 (Погледај ме једном вило – Синиша Вићентијевић).

Осим стручног жирија, у финалу Сабора 2022, за своје фаворите могла је да гласа и публика СМС порукама. Гласови публике и жирија, збрајани су по евровизијском принципу (у односу 50:50) а резултати тог гласања – одлучили су које су три победничке песме.

И овога пута, сав РТС-ов део прихода од остварених СМС порука током гласања у финалу Сабора 2022 биће преусмерен у хуманитарне сврхе.

Осим титула, сви овогодишњи лауреати награђени су и новчаним наградама:

300.000 дин. – Победничка песма фестивала Сабор народне музике Србије 2022 (и 1. место)

200.000 дин. – Друго место на Сабору 2022

100.000 дин. – Треће место на Сабору 2022

100.000 дин. – Награда публике Сабора 2022

100.000 дин. – Награда за најбољу интерпретацију Сабора 2022

100.000 дин. – Награда за најбољи текст Сабора 2022

100.000 дин. – Награда за најбољи аранжман Сабора 2022.

Током програма првог и другог полуфинала уручена су признања Јелени Броћић, Гордани Стојићевић, Митру Мирићу, Драгици Радосављевић, Нади Обрић и Драгану Којићу Кеби.

Престижна призања СЕМУС-а: Награда за животно дело и Национална награда за допринос естрадно-музичкој уметности уручена су Лепој Брени и Бранимиру Ђокићу.

Све учеснике програма Сабора, пратили су реномирани музичари Народног ансамбла Музичке продукције РТС-а под управом Синише Вићентијевића и Саборски оркестар под управом Зорана Влајића.

Фестивал нових композиција „Сабор народне музике Србије“ – национални музички фестивал народне музике Србије, заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да афирмацијом аутора и подстицањем на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво