Читај ми!

Бујановачко удружење грађана „Адет“ и кроз духовну музику чува културно наслеђе

У Бујановцу ради удружење грађана за промоцију и заштиту културних добара „Адет“. Негују традицију, обичаје, а компоновали су и снимили духовну песму „Православље“.

Прву песму Православље снимали су углавном у близини манастира Светог Прохора Пчињског. Студенткиња стоматологије Анђела Дукадиновић, написала је текст, а музику је компоновао наставник хармонике Милош Стојменов.

„У овој песми сам ја заправо хтела да дам акценат на наш народ и нашу веру. Помиње се наша земља, о томе како се одлази у цркву, како деца од малих ногу треба о томе да се уче. Пошто сам ја одмалена била члан црквеног хора, мислим да је то оно што треба промовисати“, наводи Анђела Дукадиновић, ауторка текста песме Православље.

„Песма само по себи има музику која није стандардна за наше крајеве, ја могу да опишем да има призвуке синематика и епика, који, када се умиксује са тим текстом Православља доноси новине, али људи могу да препознају чар и смисао свега тога што ми радимо“, каже Милош Стојменов, наставник хармонике.

За бујановачки крај везани су и неки специфични обичаји, чувају традицију, током празника окупљају се у порти цркве или на тргу.

„Овде живе три нације, треба рећи да овде људи живе онако како живе свугде, нормално живе као комшије“, наглашава протојереј Мића Зеленовић, парох бујановачки.

Бујановачко удружење грађана за промоцију и заштиту културних добара „Адет“ планира да забележи и обичаје Рома и Албанаца који ту живе, да их сачува у аутентичном облику.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара