Читај ми!

Фестивал „Царски гласови“ у Грачаници уводи младе извођаче у свет изворне музике

Фестивал „Царски гласови“ у Грачаници је догађај на којем се млади певачи са Косова и Метохије окупљају једном годишње и на тај начин чувају изворни српски мелос на том простору. Организује се у част певача Маре Ђорђевић и Јордана Николића.

Најездом дигитализације, интернета, виртуелних догађаја без присуства актера и публике, удаљили смо се једни од других. Последице су да нове вредности потискују старе, на којима су некадашње генерације поникле а младе их ретко и тешко прихватају.

Јордан Николић и Мара Ђорђевић нису међу живима, али су читав живот били одани косовскометохијском мелосу.

Златко Стојановић, и сам музичар, покренуо је фестивал, да младе извођаче уведе у свет изворне музике и песме простора на ком живе. Аудиције су одржане у више средина на Косову и Метохији.

„Идући простором Косова и Метохије, од Хоче, Брезовице, Грачанице, Косовске Каменице, Косовске Витине, било је јако талентоване деце и мени је било јако тешко како и за коју децу да се одлучим. Било је планирано да то буде 13 извођача, међутим, нисам могао и онда сам ту бројку проширио на 18“, открива Златко Стојановић, директор фестивала „Царски гласови".

А међу извођачима има узраста од пет до 25 година. Поједини извођачи већ имају искуства са јавним наступом, са претходног фестивала. Музику и песму пратиће и игра.

„Ова деца са Косова и Метохије су прави стожери и чувари нашег фолклора. Не само музике, него и фолклорног стваралаштва, тако да сам презадовољан радећи са њима. Изузетно талентована деца. Изузетно културна, изузетно васпитана“, додаје Стојановић.

Мара Ђорђевић и Јордан Николић оставили су неизбрисив печат. Песмом су јавности преносили живот Срба на Косову, дух традиционалног, старосрпског певања. Њиховим путем сада крећу млади певачи, а намера је да се барем једном годишње окупљају и тиме чувају наслеђе.

На фестивалу у Грачаници поред извођача наступиће и гости, Зорана Павић, Ранко Шемић, Раша Павловић. Концерт је заказан за 23. новембар. Следећи је планиран у Београду, ако околности везане са епидемијом ковида буду дозволиле.

 

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара