Читај ми!

Маринко Роквић – песма је његова кућа, живео је ту

Певач Маринко Роквић преминуо је у 68. години у Београду. Породица је саопштила да је преминуо од рака панкреаса. Од великана народне музике опраштају се пријатељи и поштоваци.

Запевао је као "Момак весељак", занела су га "светла великога града", "Свађалица", "Скитница", "Снегови бели опет веју" освојили су Илиџу, а међу велике звезде винула га је песма "Да волим другу не могу".

Маринко Роквић током каријере објавио је 21 студијски албум и стекао статус једног од најбољих певача народне музике.

„Пратио сам га неколико деценија, патријархалан човек, породичан, васпитан некако из другог плана иако је успео да одржи и свој реноме и популарност захваљујући свом квалитету зато што је био изузетан певач. Није био надмен био је један професионалац, био је добар човек", рекао је Љубиша Павковић, дугогодишњи шеф оркестра РТС-а.

„Остали смо без једног од најбољих, што би рекао Његош: 'Благо оном што довијека живи имао се рашта и родити'. Ја мислим да Маринко Роквић спада у једног од оних на кога се могу применити Његошеви стихови", истакао је певач Мирослав Илић.

Сарађивао је са нашом кућом, учествовао у РТС Каравану, Најлепшим народним песмама, новогодишњим програмима. Снимио и албум са севдалинкама као и трајне снимке за Радио Београд, неговао стари српски мелос, шумадијску, али и модерну народну музику.

"Радили смо буквално од оне песме 'Скитница' или 'Ово је моја кућа живео сам ту', па надаље на албумима 'Три у једној' и малтене задњу песму коју смо снимили. Можда је то и његова последња песма 'Права жена' коју смо посветили Славици, јер је она стварно права жена. Шта рећи о њему - господин у свему", рекао је композитор Славко Стефановић.

„Сигурна сам и знам да ће Маринко Роквић, Маринково присуство и глас живети кроз његове прелепе песме које је оставио као један од најбољих интерпретатора народне музике", истакла је Снежана Ђуришић, певачица народне музике.

„Изузетан певач, изузетан човек, изузетан родитељ и пријатељ, друг, смеран, немам много тога да кажем у овом тренутку", рекао је певач Чеда Марковић.

Четрдесет година каријере обележио је 2015. године концертом у Центру "Сава". Добитник је многих признања, међу њима и награде за животно дело Савеза естрадно-музичких уметника Србије.

Одлази поносан на своју породицу и изванредан певачки ген који су наследили његови синови Никола и Марко.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво