Читај ми!

Пласидо Доминго ексклузивно за РТС: Осећам праву повезаност са српским уметницима

Највећи оперски певач данашњице Пласидо Доминго вечерас пева на Ташмајдану. Доминго је у ексклузивном интервјуу за РТС, између осталог, рекао и зашто је посебно везан за Београд.

На затварању овогодишњег Београдског летњег фестивала (БЕЛЕФ), поред прослављеног Доминга, наступа наша Марија Јелић и гошћа из Италије Ана Пироци, у пратњи Симфонијског оркестра Радио-телевизије Србије. Први пут Пласидо Доминго био је овде пре пола века, а на вечерашњем концерту певају се арије из Вердијевих и Пучинијевих опера.

Специјална гошћа на концерту је млада саксофонисткиња Кристина Васић из Параћина.

Доминго ју је приметио на једном такмичењу у Будимпешти и пожелео да управо с њом буде на сцени. 

Доминго је, уочи наступа, дао и ексклузивни интервју за РТС.

– Ваша земља и овај град, Београд, много воле музику. Ја сам годинама везан за Београд. Овде сам наступао пре много година, на самом почетку моје каријере уз првокласног сопрана, Радмилу Бакочевић. Често сам сарађивао и са многим другим уметницима одавде. Бисерка Цвејић је једна од њих. С њом сам певао у Бечу. Ту је и Бреда Калеф, још један мецосопран, и с њом сам певао у Израелу на почетку моје каријере. Зато ја осећам посебну повезаност, праву повезаност са Србијом и са многим српским уметницима.

Да ли се сећате првог тренутка кад сте одлучили да ће опера, певање, музика бити ваш животни позив?

– За оперу нисам баш сигуран. То се десило нешто касније, али сам музику слушао и волео вероватно и пре него што сам се родио. Моја мајка је певала, наступала је све до деветог месеца трудноће и мислим да сам, док сам био у њеном стомаку, слушао музику и њен глас. Зато и кажем да сам целог живота музичар.

Ваш професионални рад данас обухвата певање, дириговање и подршку младим талентима. Како све то обједињујете?

– То су заправо три области које се међусобно допуњују. Делује као да имам три каријере, а у ствари је само једна. Наиме, кад певам, ја сам у додиру с великим бројем уметника, младих уметника, те сам тако у њиховој близини.

-Рецимо, на концерту на ком ћу овде наступити, певаћу уз чувену италијанску певачицу Ану Пироци и Марију Јелић, изузетног сопрана на самом почетку оперске каријере. То значи да имам пуно прилика да упознам нове певаче и да им на самом почетку каријере помогнем.

четвртак, 02. мај 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво