Читај ми!

Гуча: Први дан Сабора показао да је труба – чудо! Други дан доноси још игре и песме

Да је српска труба чудо, рекао је и домаћин овогодишњег Сабора, проф. др Драган Станић, председник Матице српске у својој беседи. Уз звуке драгачевске трубе, саборске прангије и беседу, отворен је 60. Драгачевски сабор трубача.

Трубачи тихо свирају неку стару, добру народну песму. Позивају на збор, код Споменика трубачу, у центру саборске Гуче, у срцу Драгачева. Долазе гости, сабораши, домаћини.

Центар варошице је препун и сви дишу као једно – одавно се нисмо окупили, у Гучи.

Уз звуке саборске химне Са Овчара и Каблара, прангије, саборску заставу подигао је домаћин овогодишњег сабора. Ту је и Дејан Петровић, музички уредник овогодишњег сабора, али пре свега велики уметник и мајстор трубе, чија је љубав према овом инструменту расла и развијала се управо у Гучи.

„Велика ми је част што сам овде међу својима али осећам и велику одговорност према оцу и деди од којих сам све научио. Ово је Гуча, ово је Србија", изјавио је Петровић.

Било је понешто и за љубитеље добре писане речи. Отворен је Сајам књига. За ликовне сладокусце и љубитеље уметности, отворене су и ликовне изложбе у Музеју трубе.

А да Драгачевски сабор трубача има будућност, и да је пред њим још много деценија успешног одржавања и саборовања, говори и такмичење омладинских оркестара. Добили смо најбоље у овој категорији:

Трећи трубач – Млађан Крстић из оркестра Млађана Крстића, Загужање

Други трубач – Стефан Младеновић из оркестра Стефана Младеновића, Пожега

Први трубач је Александар Илић из оркестра Александра Илића, Стубал. 

Трећи је оркестар Мирослава Ђунисијевића, Ариља

Други, оркестар Браће Илић, Честобродица

Први, оркестар Стефана Младеновића, Пожега.

Заиграло се и коло, оно право, народно! Концертни спектакл одржао је Ансамбл народних игара и песама Косова и Метохије „Венац" из Грачанице.

Спектакл Данијелине трубе укрштен са звуцима виолине и фруле

Концертом трубачког оркестра Данијеле Веселиновић, у пратњи Јелене Урошевић (виолина) и Неде Николић (фрула), завршио се програм на позорници Културног центра, првог, веома успешног, саборског дана.

Колико њена труба добро звучи, показали су и присутни сабораши, који су је два пута враћали на бис, уз повик: „Још!"

Организатори су ове године одлучили да само најбољи звук трубе и мајстори свог „заната" заслужују место на Драгачевском сабору трубача, а Данијела то свакако јесте.

Почели концертни садржаји на главној позорници

На главној позорници на стадиону, концерт су одржали победници 59. Драгачевског сабора трубача: Тимочки весељаци, Елвис Бајрамовић и Синиша Станковић. Одмах после њих, саборашима је засвирао Дејан Петровић са својим Биг бендом, сјајан као и увек, прави „Драгачевац" по труби.

Трубачко надсвиравање у Гучи приредили су трубачки оркестри, финалисти 60. Драгачевског сабора трубача у оквиру Поноћног концерта. Они ће се борити за престижне саборске награде на финалном такмичењу трубачких оркестара у недељу, трећег саборског дана у 15 часова, на главној позорници на стадиону. 

Програм другог саборског дана

Чудна је та труба, драгачевска, њен звук има магијску моћ. Позива на трубачки збор и другог саборског дана када нас очекује још добре музике, народних песама и игара и концертних садржаја.

Тачно у седам часова, уморне сабораше пробудиће чувена, традиционална трубачка будилица. Свечани саборски дефиле учесника улицама Гуче, програмом је предвиђен за подне. У оквиру „Народног вишебоја“ надметаће се најјачи, и то у четири дисциплине: скок увис из места, скок удаљ из места, бацање камена с рамена и гађање јабуке кроз прстен.

Најбољи здравичари ће се такмичити у казивању саборске и традиционалне здравице, биће проглашена и најлепша народна ношња, мушка и женска, на овогодишњем Сабору. 

Академско културно-уметничко друштво „Иво Лола Рибар" из Београда извешће сплет игара, а потом ће  гости из Чешке, HarMàlek Orchestr, приредити концерт за сабораше.

На главној позорници на стадиону, од 21 час, концерт ће имати хор и симфонијски оркестар РТС-а под управом Бојана Суђића. Потом ће засвирати и амбасадор Гуче, мајстор трубе Бобан Марковић са сином Марком.

За крај другог саборског дана, огласиће се и драгачевске трубе, локалних оркестара Драгана Павловића и Марка Трнавца.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво