Читај ми!

Организатор „Арсенал феста“, Зоран Вуловић Вуле, верује да ће фестивали бити најсигурнија места

Да ли ћемо овог лета ићи на музичке фестивале, зависи од нас. Ако се довољно нас вакцинише, пре свега млади – план је да се од 21. јуна дозволи окупљање више од хиљаду људи. Фестивалску сезону Уједињених фестивала Србије требало би да отвори крагујевачки „Арсенал фест“ од 24. до 26. јуна. „Све је на младима, од њих зависи да ли ћемо овог лета да уживамо у музици, да се добро проведемо и да победимо корону“, каже за РТС организатор крагујевачког „Арсенал феста“ Зоран Вуловић Вуле.

Организатори „Арсенал феста“ очекују да се на простору бивше крагујевачке фабрике оружја, окупи око 8.000 људи. Музичари су жељни свирке и окупљања, па су учешће потврдили сви значајнији бендови: „Рибља чорба“, „Бајага и инструктори“, „Дубиоза колектив“, „Хладно пиво“, „Партибрејкерси“, "Dub FX", али и легендарни гитариста Јнгви Малмстин.

Чим почне лето сви певају Сиђи до реке, а да не причам да новогодишњи дочек не може да прође без чувеног хита групе „У шкрипцу“ Нове године. Неки, пак, кажу рокенрол је мртав, је ли то истина?

– Мислим да рокенрол није мртав нити може бити, а „У шкрипцу“ има још једну песму која се зове Будимо заједно и мислим да је то песма која треба да обележи ово лето и будућност која је испред нас.

Чуди ме да то није и химна кампање јер Уједињени фестивали Србије су позвали младе да се вакцинишу управо под паролом „Вакциниши се да будемо заједно". Да ли је било сличних предлога.

– Било је сличних предлога, али мислим да је јако велика ствар што су се ујединили највећи фестивали у Србији и што су кренули у једну заједничку акцију. У борбу за сигурно лето, у борбу за музику, у борбу за концерте. У Србији се баш и не дешава често да се уједине људи из једне бранше, али мислим да је ово велика ствар за целу музичку индустрију.

Сада ми кажите из угла продуцента и организатора „Арсенал феста“ – фестивали и музичка индустрија више од годину дана су у шкрипцу, хоће ли преживети корону?

– Сигурно ће преживети, али су последице огромне. Мислим да смо прошли кроз најтежи период у целој историји музичке индустрије, концертне индустрије, пре свега. И мислим да се то десило у целом свету. Али морамо гледати позитивно. Морамо бити проактивни. Очекујем стварно сигурно лето. Очекујем лето пуно концерата и очекујем да ће се лагано музичка индустрија поново вратити тамо где је била 2019. године.

Корона вирус однео је, нажалост, и једног од оснивача „Арсенал феста“, Вашег колегу Микицу Здравковића. Има много жртава међу музичарима. Ипак, успели сте да окупите све значајније групе из региона. Ко је све у „Арсеналу“ овог лета?

– Микица Здравковић је био један од стубова „Арсенал феста“ и ми негде имамо обавезу и према Микици и према свим оним важним и невидљивим људима који су отишли заувек, који су нас напустили, а који су чинили музичку индустрију, да будемо стварно још бољи и још јачи.

Ове године је „Арсенал“ окупио јако интересантна и занимљива имена, од „Рибље чорбе“, „Бајаге и инструктора“, „Дубиоза колектива“, „Хладног пива“, „Партибрејкерса“... Имамо госта из Америке који долази у Европу само због „Арсенал феста“. То је чувени гитариста Јнгви Малмстин. Имамо госта из Аустралије, то је "Dub FX". Тако да имамо програм за све узрасте.

Велико је интересовање и оно што је најважније, стварно интересовање и код публике, али и код извођача, код уметника који су жељни свирке и жељни контакта са публиком.

Ко ће моћи да прође кроз капије некад крагујевачке фабрике оружја, а сада "Арсенал феста" 24. јуна?

– Ми се надамо да ће моћи да прођу сви. Уједињени фестивали Србије су изашли са једним врло озбиљним протоколом који је упућен и Кризном штабу и Влади Републике Србије и надамо се да ће тај протокол бити усвојен и да ће нам бити омогућено да радимо у пуном облику и пуном формату.

По том протоколу, фестивали би могли да буду сигурнија места од било ког тржног центра, било ког аутобуса или кафића.

Да ли вакцинисани имају предност?

– Мислим да имају предност вакцинисани и наш апел ка младима је да стварно буду одговорни и да буду одговорни не само према себи, него и према другима. И они су ти који могу задати коначан ударац корони и да коначно имамо једно лепше и сигурније лето.

Колико посетилаца очекујете?

– Онолико колико нам буде дозвољено. Ако то буде у пуном капацитету, то је негде око 8.000 по вечери.

субота, 27. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво