Читај ми!

АртЛинк фестивал - од наступа на тврђавама широм Србије до еко-радионица

АртЛинк Фестивал почиње 15. јуна на Калемегдану, а отвориће га Симфонијски оркестар РТС-а и мастро Бојан Суђић на Београдској тврђави. Осим овог концерта, у Великој дворани Коларчеве задужбине биће још шест концерата, али и наступа на тврђавама у другим градовима. Мото фестивала је „Уметници за природу".

Јованка Вишекруна Јанковић, пијанисткиња и уметнички директор Фестивала каже да јој је велико задовољство што ће Фестивал отворити управо Симфонијски оркестар РТС-а са маестром Бојаном Суђићем, као и то, што ће наступати наша млада виолинисткиња Уна Станић, добитница Артлинк награде за најперспективнијег младог уметника. 

„Наш фестивал ће представити, у овом деветом издању, неколико лауреата који су у протеклих 15 година добили награду за најбољег перспективног уметника", рекла је Вишекруна Јанковић у Јутарњем програму.

„Симфонијски оркестар ће извести и фрагменте из Жар птице Стравинског, поводом 50 година од смрти Стравинског", додала је Вишекруна Јанковић.

Фестивал се ове године придружује глобалној иницијативи под покровитељством УН-а.

„То је иницијатива Уметници за природу, и ми желимо да кроз своје програме скренемо пажњу на важност заштите природе", изјавила је Вишекруна Јанковић.

Најавила је и организоване еко-радионице. За викенд 19. и 20. јуна, биће и концерти у подне, а пре тих наступа су у плану - радионице за најмлађе. Посебна пријава није потребна и радионице су у отвореног типа.

У оквиру фестивала су и наступи на тврђави у Пироту, на Голубачкој и Петроварадинској тврђави. АртЛинк је иначе и део мреже под именом Градови фестивали, па ће тако фестивал бити прилика да се представе наши градови.

Међу учесницима на фестивалу су француски пијаниста Мишел Далберто, камерни оркестар „Камерата Балканија“, гитариста Војин Коцић, професор на универзитету у Цириху, пијаниста Вашко Данташ, ...

Вишекруна Јанковић је најавила и наступ на Београдској тврђави 11. септембра, на коме ће наступити камерни оркестар из Белгије „Каско Фил“, а фестивал ће бити укључен и у обележавање Дана европске културне баштине концертом у Кући породице Вељковић.

Програм укључује и изложбу карикатура, и постављање скулптуре на Београдској твржави, која ће бити посвећена теми „Уметници за природу".

петак, 26. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво