Читај ми!

Ђорђе Марјановић се опростио од публике, али она од њега никада неће

Легенда шлагера и синоним једног времена Ђорђе Марјановић, више није са нама. У 90-тој години није успео да победи ковид 19.

Од апсолвента фармације, до једног од најпопуларнијих певача на простору бивше Југославије, али и у Совјетском Савезу. Пунио је дворане и стадионе, владао сценом. Поред својих хитова, као што су „Девојко мала", "Романа", "Лазарела", "Никад није касно", волео је да пева француске шансоне, али и Боба Дилана.

Радио Београд за Ђорђа Марјановића био је судбоносно место.Ту је препознат његов раскошни таленат и харизма. Од тренутка када је отпевао легендарни "Звиздук у осам", 1958.године, који је постао симбол једног времена, музика је постала његов живот.

Публику, којој се безрезервно давао, освојио је искреношћу, благим осмехом, спонтаношћу, страственим сценским наступом.

Својом појавом изазвао је револуцију у забавној музици. Ушао је у анале као први певач забавне музике који је уз певање, падао на колена, плакао, бацао сако у публику. И отпевао најлепшу песму о Београду.

„Отишао је највећи од свих великана наше музичке сцене. Памтићемо га као сјајног певача, изузетног забављча и шармера, великог текстописца и композитора. Некога ко је увек померао границе и на више и на боље", рекао је Владимир Граић, директор ПГП РТС-а.

Појављивао се и у неколико филмова и серија, као аутентичан лик једног времена.

„Ђорђе Марјановић је само један, нема два, има само један Ђорђе Марјановић. Он је икона популарне музије Југославије", истакао је Никола Чутурило из Удружење музичара.

 Добитник је многих награда, од „Златне плакете Београда", „Златног микрофона Радио Београда", до признања која му је некадашњи председник Михаил Горбачов доделио за учрвшћивање пријатељства и ширења културнинх веза између Југославије и Совјетског Савеза.

Његово име било је неизоставно на престижним југословенским фестивалима, од Београдског пролећа, Шлагера сезоне до Сплитског и Опатијског фестивала.

Од публике се опростио пре више од 10 година, али она од његових песама неће никада. Телеграме саучешћа породици и пријатељима упутили су чланови владе и председник државе.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво