Читај ми!

Рођендан Владе Дивљана „4 Маљчика“ обележавају „Русијом“

Клавиристи Александар Шандоров и Немања Николић под именом „4 Маљчика“ објавили су данас, поводом рођендана Владе Дивљана, као сингл и спот инструментално виђење „Русије“, чувене песме „Идола“, прожето делом композитора Сергеја Прокофјева.

Дивљановом ауторском песмом Русија, која се појавила на утицајној Одбрани и последњим данима „Идола“ (1982) и потом његовој самосталној Одбрани и заштити (1996), „4 Маљчика“ најављују ускоро излазак свог концертног албума снимљеног јесенас на Коларцу у Београду, где су изводили спој музике Дивљана (1958-2015) и Прокофјева (1891-1953).

„Читава идеја је покренута Русијом, са кратким уводом који је сам почетак трећег концерта за клавир и оркестар Прокофјева. Било је то на снимању филма Небеска тема (2019) Младена Матичевића... Заправо се клавирски и не разликује сувише од онога што сам свирао у бенду када смо је изводили“, каже Шандоров.

Спот Русија аутора Братислава Стевановића најављује живи албум „4 Маљчика“, чији су издавачи промотерска кућа Лонг плеј и Друштво љубитеља популарне културе. Састав „4 Маљчика“ су претходно објавили спотове Ретко те виђам са девојкама и Док добује киша.

Блиски пријатељ, сарадник на првом Дивљановом самосталном албуму Тајни живот А.П. Шандорова (1988), затим члан пратећих бендова „Олд старс“ и „Невладина организација“, Шандоров је са Дивљаном одавно маштао о споју две музике.

„Лично гајим велику страст према музици Прокофјева, он ми је поред Моцарта омиљен композитор, као и Влади. Уз подршку Владе сам магистрирао на Трећем концерту за клавир и оркестар и тиме се прославио. Пуно сам наступао, са великим оркестрима и познатим диригентима. Тај Трећи концерт је веома важан за ову причу. Тако сам много касније током снимања филма Небеска тема, имајући све ово на уму, једну малу тему Прокофјева развио у Владину песму“, објашњава Шандоров.

Како каже, одмах је схватио колико то добро звучи.

„Чим се завршило снимање филма пожелео сам да ову идеју подигнем на много виши ниво. Влада и ја смо иначе разговарали да би било занимљиво, да у неким каснијим годинама, своје музичке идеје представимо у Коларцу. Његова болест нас је спречила да то реализујемо“, навео је Шандоров.

Коначно, професор на Факултету музичке уметности у Београду Александар Шандоров је са својим колегом пијанистом Немањом Николићем премијерно представио спој музике Дивљана и Прокофјева, на два концерта исте вечери 30. октобра 2020. године у Коларчевој задужбини.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво