Читај ми!

Стефан Миленковић: Без публике као да ми фали пола идентитета уметника

Светски познати маестро Стефан Миленковић одржаће концерт 16. маја у Београду, а први пут у Србији, током лета ће бити организован међународни мастер клас виолине. Две недеље јула у Чачку, Стефан Миленковић ће уводити полазнике кампа у тајне виолине.

Уочи предстојећег концерта у Ботаничкој башти у Београду заказаног за 16. мај, маестро Стефан Миленковић разговаро је са новинарком РТС-а, Анђелом Савић о предстојећем концерту и програму мастер класа виолине који ће одржати током лета у Чачку. 

Ви сте и креативни амбасадор платформе Србија ствара, шта све планирате да урадите?

– Је л може неко једноставније питање? Пре свега ја сам увек имао једну константу у мом раду и стварању и каријери, тако да планирам да наставим тим ритмом и тим темпом. И, наравно, да се пре свега фокусирам на наше студенте и класичну музику овде у Србију, и промоцију те класичне музике и те наше сцене што је више могуће и ван Србије.

Осмислили сте виолински камп, са којом идејом и ко све може да учествује?

– То ће бити један интензиван интензиван виолински курс који садржи све оно што традиционалан виолински мастер клас садржи, али садржи и неке друге ствари. То су, рецимо, и физичке вежбе, неки психолошки трикови да би се смањила трема. И, наравно, ти теоретски часови, које ћу исто ја водити, а који имају разне теме. Оне се све тичу не само свирања виолине, него и тога како бити музичар, шта то значи живети данас у пословном свету музике, како наћи своје место.

Наступате од најранијег детињства, колико су та искуства важна за рад са децом и колико су деца сада другачија?

– С једне стране јесу другачија јер одрастају у свету, пре свега технологије, који је данас много богатији него када сам ја био мали, рецимо. Оно што је исто је да они који су усмерени, који су талентовани, који имају жар за учењем, који имају страст према музици, имају одређен профил, имају одређено окружење које им помаже које их подржава. Тако да то је увек било исто.

Наступате 16. маја у Београду?

– Да, да у Ботаничкој башти у 17 часова са камерним оркестром 'Музикон' из Београда и свираћу Четири годишња доба Астора Пјацоле, јер је годишњица Пјацоле ове године. Биће дивно. Сви се радујемо, јер полако се враћају концерти уживо и публика. Јер ми без тога да смо изложени публици и да радимо то за публику, заиста као да вам фали пола особе, пола идентитета уметника.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво