Краљ Чачка – сликар, песник и кантаутор припрема радио-драму за гледање и слушање

Свестрани уметник, Ненад Марић или како га сви знају - Краљ Чачка – ушао је на велика врата сцене 2016. године и још увек сигурно корача њом. Осим кантауторског рада на тећем албуму, тренутно је ангажован на поставци радио-драме „Саундрек за филм који није снимљен“.

Ненад Марић, алијас Краљ Чачка, је дипломирао сликарство на Факултету ликовних уметности у Београду, а публици се представио најпре збирком поезије На маргини коју је убрзо пратио и албум, па потом и други албум и бројни концерти и наступи по фестивалима.

Током последње три године Марић је свирао на највећим фестивалима у регији – „Егзиту", „Арсеналу", „Ferragosto Jamu", „Mountain Music Festu", „Arlemmu", НС Концерту године, СОМУС-у, „Бир фесту"..., али и као специјални гост Дарка Рундека пред више од 10.000 слушалаца на Ташмајдану.

„Ипак ми је писање песама последњих година примарно, тако да се највише томе посвећујем. Заправо, кантауторски рад, а цртам повремено, у паузама између проба и концерата“, признаје Марић.

Чињеницу да је његову музику карактерише спој блуза, џеза, рокенрола и шансона објашњава тиме да се током његовог одрастања „музичка корпа“ доста напунила различитим утицајима.

„Некако кроз тај процес прављења песама то се појавило и излази и даље тај неки утицај, јер заправо оно што слушамо нас на неки начин и обликује и излази кроз оно што стварамо, бар у мом случају“, додаје Краљ Чачка.

Саундтрек за филм који није снимљен 

Тренутно, Марић сарађује са загребачким Радио театром „Бајсић и пријатељи“ на кантауторској радио-драми Саундтрек за филм који није снимљен. Пробе су у току, а премијера се очекује 24. маја у Кинотеци у Загребу, а требало би да се изведе и у Пули, Осијеку и Дубровнику.

„Ових седам дана које сам провео у Загребу заједно са братом Марком Марићем било нам је јако лепо. Ту је и Нина Бајсић, кантауторка из Загреба која је и драматуршкиња“, наводи Марић.

Саундтрек за филм који није снимљен је замишљен као музичко-поетски роуд-муви, драматуршки обликован у пет призора или филмских сцена. Гледалац, односно слушалац би требало да доживи филмско путовање кроз које га воде двоје протагониста, становника два више неповезана него повезана града, Загреба и Београда.

„Пошто сам ја из Београда, а Нина из Загреба у тим неким нашим препискама које водимо преко мејла или преко Зума се дешавају импресије, њене и моје и то ће све бити уткано у ту радио-драму. Заједно пишемо песме и биће ту и глас наратора, а и звукова који се користе у радио-драмама“, додаје Краљ Чачка.

Наслов је изабран зато што гледалац, пошто ће ово бити извођено и уживо, треба да има доживљај као да гледа филм, а заправо има само звук.

Иначе, осим припрема радио-драме, тренутно је у току изложба цртежа и Студентском културном центру у Крагујевцу која носи назив Земља није мој дом. Ова изложба је први пут постављена у Дому омладине Београд 2019. године, а потом је била у Смедереву и Вршцу, а сада је у Крагујевцу. Уједно, Краљ Чачка најављује и да су у току припреме за трећи албум.

недеља, 05. мај 2024.
18° C

Коментари

Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
C.T. Toraksa
Поштујте правила пре давања крви на анализу
Adaptacija
„Буђење пацова“ – ново рухо филмског класика Живојина Павловића
slobodan izbor ishrane
Главни град Финске избацује месо како би заштитили климу, осим у ретким изузецима
Prijava za kviz Slagalica
Пријавите се