Чувари изворне музике Балкана нису губили време током пандемије

Вокално-инструментални састав „Извор“ означен је као чувар музичког наслеђа Врања и околине, али и блиских музичких простора, са целог Балкана. Етно-група „Извор“ постоји 17 година, имали су више од 300 наступа широм Европе и света, а током пандемије су снимали песме које раније нису тонски забележене.

„Група 'Извор' бави се неговањем, извођењем изворне музике балканских народа на традиционалним инструментима. Да ли је то само српска музика? Не, претежно је заступљена српска музика, али у нашем репертоару, налази се и музика Бугара, Грка, Турака, Горанаца, Македонаца“, каже Ивана Тасић из етно-групе „Извор“.

Неколико реченица, то је опис етно-групе „Извор“, а ово је један од првих наступа на телевизији, 2005. године у нашем студију у Дописништву.

Са ентузијазмом и енергијом, чланови групе 17 година откривају и прикупљају песме, поједине су само усмено преношене.

„Сваким даном на стотине песама изумире у нашој земљи и ако нема неких млађих људи да се баве тиме да сачувају некако на било који начин, онда ће те песме заувек отићи. То је музика која се бави неким вредностима које нису баш комерцијалне, али су јако високе и тај циљ у одржању и бављењу тако нечим великим нас је управо и задржао толики низ година, а и љубав према музици, традицији“, истиче један од чланова групе Далибор Младеновић.

„Имали смо интересовања у смислу откривања традиционалне музике, откривања инструмената, то нам је било јако занимљиво и то нам је било иницијално важно да кренемо да се бавимо овим. Иначе, ми се нисмо никада декларисали нити нам је то био од почетка циљ, као чувари традиције, већ сматрамо да је само наше постојање уткано у ту традицију и да ће једног дана у будућности то бити део традиције која се преноси с колена на колено“, наводи Дејан Димић из етно-групе „Извор“.

Музику коју најбоље разумеју и осећају дочаравају на традиционалним инструментима. До сада су имали више од 300 наступа, а на појединим концертима били су им гости и познати музичари из других земаља. Памте наступе на многим фестивалима, хуманитарне концерте.

„Посебно су нам драги наступи на Косову и Метохији, где смо сигурно свирали више од 50 пута, и што је најбитније, свирали смо тамо и када је било најтеже, када је било тешко уопште отићи тамо“, истиче Димић.

Због пандемије, у претходном периоду чланови састава „Извор“ оријентисали су се на снимање песама које до сада нису забележене, а које ће остати будућим генерацијама за проучавање.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
18° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво