Читај ми!

На Фестивалу „Eurosonic Noorderslag“, представљена група „E play“

На холандском „Eurosonic Noorderslag“ фестивалу (ЕСНС), који се ове године одржава у дигиталном формату, у музичком програму представљена је и српска алтернативна рок група „E play“. Групу је ове године предложио Радио Београд 1, који је десети пут, међу 22 европске радио станице јавних медијских сервиса Европе- учесник ове значајне манифестације.

„Еуросоник фестивал", највећа европска музичка платформа, одржава се ове године дигитално, од 13. до 16. јануара 2021. године. Организатори су раније најавили да неће одлагати и отказивати манифестацију (која се годинама одржавала у холандском граду Гронингену), како би наставили своју мисију- промоција нове музике и унапређење, афирмација европске поп-рок сцене и аутора.

Фестивал је основан 1986. године, као једнодневни фестивал за промоцију холандских и белгијских бендова. Од 1999. године, учесници „Еуросоник фестивала" су радио станице јавних медијских сервиса Европе- које су чланице ЕБУ (Европске радио дифузне уније).

Уједињено наступају, како би допринели развоју, интензивнијем повезивању и већој експанзији европских музичких сцена у области поп-рок музике. Сви наступи музичара на „Еуросоник фестивалу" емитују се и путем разгранате мреже "Еурорадија", за аудиторијум читаве Европе и шире.

Радио Београд 1 по позиву учествује на овој манифестацији већ десет година и то је статус најбољег медијског партнера у региону. Тиме стиче право на емитовање програма фестивала уживо, у програму „Еурорадија", на коме се емитују и концерти (том приликом снимљени) бендова, које су предложиле радио станице- учеснице „Еуросоник фестивала".

Прошле године, такву прилику добили су бендови "Буч Кесиди" и "Љубичице и компанија", а догађај је одржан на 20 локација, учествовало је више од 200 бендова ... Ове године онлајн, због пандемије коронавируса.

Предлогом Радио Београда 1, представљени су чланови бенда „E play". Музички састав успешан на домаћој сцени, постоји око две деценије. Своје представљање на овогодишњем "Еуросоник фестивалу", припремио је у легендарном тонском "Студију 6", Радио Београда и у амбијенту свог студија.

"Упркос околностима, наш бенд је и веома активан. Поносни смо што смо учествовали на овом, веома значајном европском фестивалу и похвале само пристижу", истичу чланови бенда.

Представљање музике нашег бенда аудиторијуму овог фестивала и читаве Европе путем „Еурорадија" имали смо захваљујући предлогу Првог програма Радио Београда", истаклаје Маја Цветковић, чланица бенда. 

Члановима бенда је жао, јер нису физички могли да учествују, да свирају тамо, пред публиком у Гронингену, као извођачи ранијих година ...

"Прилагођавамо се новим околностима и баш смо задовољни - странци одлично реагују на нас и пуно људи нас је таговало, на различитим друштвеним мрежама. Стичемо нову публику. То је свакако добар знак", рекла је Маја Цветковић из бенда „E play".

„Eurosonic Noorderslag" трајаће до 16. јануара, а фестивал осим музичког, увек има и врло богат конференцијски програм, који се ове године такође одвија у дигиталном формату.

О Еуросоник фестивалу 2021. године као и о утисцима новинара европских радио станица о представљању бенда „E play" на фестивалу Еуросоник 2021, у наредним данима детаљније ће извештавати Катарина Епштајн, уредница и ауторка емисије "Поп карусел" (Радио Београд 1), која редовно прати и извештава са овог европског фестивала.

петак, 19. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво