Читај ми!

Пола века Ју групе у РТС клубу: Свираћемо док нас прсти буду служили

У РТС клубу у Светогорској улици, у галеријској поставци „Поглед са шанка“ коју чине фотографије свирки легендарног бенда које је протеклих пет година фотографисао #WoodRS - угостили смо Жику и Драгог Јелића, музичке легенде које су већ пет деценија не само музички већ и прави узори - као личности.

На промоцији су говорили: Владимир Грајић директор ПГП РТС-а, Наталија Цајић у име „Југотон-Кроација рекордса“, Дарко Лунгулов – редитељ документарног филма „Ју група“ –прича о братству у јединству и Горан Јовић, који је објавио на винилу последња два албума која нису била до сада објављена и као плоче.

Историјат „Ју групе“, браћа Јелићи деле на период од када су свирали без Петра и овај од када је син њиховог трећег брата Радета – Петар Јелић, њихов члан. Петар је своје стричеве и све нас поздравио видео-поруком из Шведске.

У виду видео-честитки, „Ју групу“ су поздравиле бројне колеге музичари из Србије и региона: Момчило Бајагић Бајага, Хус („Парни Ваљак“), Влатко Стефановски, Гиле („Електрични оргазам“,) „Зана“ – Жика и Јелена, Кики („Пилоти“), др Неле Карајлић, Гале („Кербер“), Никола Чутурило, Дејан Цукић, Драгољуб Ђуричић (две године био члан групе), композитор неколико првих песама „Ју групе“ Радосав Граић, фотограф светске репутације Брајан Рашић, Алекса Јелић (син, брат и братанац чланова „Ју групе“), Борис Новковић, Игор Лазић Нигор (који је написао честитку у стиху) и Марко Луис.

Уз захвалност „Ју групи“ на сталној подршци „Бунт рок фестивала“ РТС- а, у име младих нових снага честитке су послали победници првог и трећег БРФ, бендови „Дингоспо Дали“ и „Вива вопс“.

И то није све. Честитку „Ју групи“ поводом првих пола века бенда је послала и Бисера Велетанлић као и Тихомир Поп Асановић, Васил Хаџиманов, Ведран Божић, Јурица Пађен, представници бендова „Канда, Коџа и Небојша“ и „Аутопарк“, затим Зоран Стефанов из „Исказа“, а Лама и његова „Болесна штенад“ су (попут бенда „Вива Вопс“), своју честитку „Ју групи“ – отпевали...

Редитељ документарца који је у припреми, Дарко Лунгулов нам је уступио ексклузивно део материјала из филма па смо сазнали шта су о „Ју групи“ рекли – Која, Р.М. Точак, Драгољуб Ђуричић и Пеца Поповић.

Промоција је била затвореног типа због здравствених препорука у вези са пандемијом, али су Драги и Жика одговорили на десетак питања новинара редакција РТС (Зоран Станојевић), Вечерње новости (Милан Ћунковић), РТВ Војводина (Александар Филиповић, емисија Таблиоид), магазина Недељник (Бранко Росић).

Из Црне Горе новинарка Побједе Драгана Ерјавшек је такође послала питање, а из Хрватске је питање послао Никола Кнежевић, музички уредник у „Кроација рекордсу“. Новинарке портала Мондо (Марија Атанасковић) и Хедлајнер (Марија Каран) такође су послале занимљива питања на која су одговорили Жика и Драги Јелић.

Најдирљивији тренутак овог догађаја је сигурно онај када су браћа Јелић један другоме захвалили на подршци, љубави, разумевању и сарадњи...

За крај, Жика и Драги су свима захвалили на подршћи и љубави, представили своје планове за идућу годину кода ће бити представљена и антологија о „Ју групи“ и најавили велики рођендански концерт у јуну.

Још су поручили: „Хвала свима, будите нам добро, а ми ћемо свирати све док нас буду служили прсти.“

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво