Читај ми!

Сабор 2020: Десет композиција у финалу, упражњено још само шест места

Познато је десет композиција и извођача који ће се у великом финалу „Сабора народне музике Србије 2020“ надметати за победу. Након синоћ одржане пете такмичарске вечери, нови финалисти су Мирослава Милутиновић, која је извела песму „Раме уз раме“ и Ибро Селмановић, који је наступио са песмом „Добри људи“ .

Познато је десет композиција и извођача који ће се у великом финалу „Сабора народне музике Србије“ надметати за победу. Након синоћ одржане пете такмичарске вечери, нови финалисти су Мирослава Милутиновић, која је извела песму Раме уз раме и Ибро Селмановић, који је наступио са песмом Добри људи.

Осам такмичарских композиција и певача, који су се у петој емисији „Сабора 2020“ надметали за пласман у финале били су:

Ибро Селмановић Добри људи

Јасна Ђокић Моје сузе леде кишу

Ферид Авдић Да те није кафано

Милош Радовановић Не верујем њој

Бојан Стаменковић и Мина Милићевић Певај ми док ти свирам

Ренато Хенц Она ми се удаје

Мирослава Милутиновић Раме уз раме

Драган Пантић Смедеревац Нема тебе, нема песме

На основу гласања чланова сталног стручног жирија „Сабора 2020“ (Мерима Његомир, Љубиша Павковић и Дејан Петровић), уз придружене чланове у петој емисији –
Веру Матовић и Андрију Бајића, највише поена освојиле су песме које су извели Мирослава Милутиновић Раме уз раме и Ибро Селмановић Добри људи.

Мирослава Милутиновић је извела песму Раме уз раме, композитора Славка Стефановића Славконија, текстописцаТијане Винчић и аранжера Јоце Стефановића.

Композитор и аранжер песме Добри људи коју је извео Ибро Селмановић, је Мирко Шенковски Џеронимо а текстописац Драгана Kајтазовић Шенковски.

У свакој емисији, удружење СЕМУС награђује по двоје истакнутих уметника народне музике престижним стручним признањима. Синоћ је „Награда за животно дело“ уручена Андрији Бајићу, а признање „Национални естрадно-музички уметник Србије“ додељено је Вери Матовић.

Кроз укупно осам квалификационих емисија манифестације „Сабор народне музике Србије 2020“, нове хитове ће, уз пратњу три оркестра, отпевати укупно 64 певача. Из сваке емисије, две композиције које освоје највише гласова стручног жирија иду директно у финале.

У деветој, финалној емисији, коју ћемо (уколико све буде текло по плану) пратити уживо, за највећа признања овогодишњег Сабора, надметаће се аутори и извођачи укупно 16 композиција.

Аудио-снимци свих такмичарских песама овогодишњег Сабора објављени су на званичном Јутјуб каналу РТС-а „Најлепше народне песме“, као и видео-снимци свих наступа певача из прве три квалификационе емисије.

Такође, пет до сада одржаних/емитованих такмичарских емисија Сабор 2020, можете погледати на званичном Јујуб каналу „РТС Забава“.

Све песме „Сабора народне музике Србије 2020“ се изводе уживо у студију РТС-а на Кошутњаку, уз пратњу три оркестра (који се смењују из емисије у емисију): Саборски оркестар под управом Зорана Влајића, Народни ансамбл РТС-а под управом Синише Вићентијевића и Народни оркестар РТС-а, под управом Владе Пановића.

Водитељи „Сабора народне музике Србије 2020“ су Марија Вељковић Миловановић и Срђан Ивановић.

Стални чланови Стручног жирија „Сабора 2020“ су Мерима Његомир, Љубиша Павковић и Дејан Петровић, а уз њих је, у свакој емисији, у овој улози још по још двоје еминентних личности домаће народне музике.

Фестивал нових композиција заједнички су осмислили Савез естрадно-музичких уметника Србије (СЕМУС) и Радио-телевизија Србије, са циљем да кроз афирмацију аутора и подстицање на стваралаштво допринесу неговању квалитета народне музике.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво