Читај ми!

Зашто данас Гугл „пева“ маријачи хит "Cielito lindo"

Ако се питате зашто из „Гугл“ знака цео дан допире мелодија чувене мексичке песме "Cielito lindo", одговор је једноставан – данас маријачи славе свој дан, а „Гугл“ даје свој допринос.

Данашњи „Гуглов“ видео-дудл представља један од најпознатијих елемената богате мексичке културе: маријачије, ансамбл музичара које не можете помешати ни са једним другим ако сте једном имали прилике да их чујете или видите.

Реч је о малој групи музичара обучених у мексичке ношње. Репертоар обухвата велики број народних песама или оних које су верне традиционалној музици Мексика.

Маријачи су од 2011. године на Унесковој листи светске нематеријалне културне баштине. Као свој дан обележавају 24. новембар.

Забележено је да су се појавили у централном делу Мексика средином 19. века, али како је дошло до развоја овог начина наступања ансамбала нико не може да каже са сигурношћу.

Оно што се зна је да су основу оваквих састава најпре чинили гудачи, затим је укључено певање, а на крају и лимени дувачки инструменти попут трубе.

Последњих деценија приметан је уплив других музичких праваца од џеза до регеа.

У видео-дудлу светског интернет претраживача бој један данас је једна од најпознатијих маријачи нумера – Cielito lindo.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара