Читај ми!

Зашто данас Гугл „пева“ маријачи хит "Cielito lindo"

Ако се питате зашто из „Гугл“ знака цео дан допире мелодија чувене мексичке песме "Cielito lindo", одговор је једноставан – данас маријачи славе свој дан, а „Гугл“ даје свој допринос.

Данашњи „Гуглов“ видео-дудл представља један од најпознатијих елемената богате мексичке културе: маријачије, ансамбл музичара које не можете помешати ни са једним другим ако сте једном имали прилике да их чујете или видите.

Реч је о малој групи музичара обучених у мексичке ношње. Репертоар обухвата велики број народних песама или оних које су верне традиционалној музици Мексика.

Маријачи су од 2011. године на Унесковој листи светске нематеријалне културне баштине. Као свој дан обележавају 24. новембар.

Забележено је да су се појавили у централном делу Мексика средином 19. века, али како је дошло до развоја овог начина наступања ансамбала нико не може да каже са сигурношћу.

Оно што се зна је да су основу оваквих састава најпре чинили гудачи, затим је укључено певање, а на крају и лимени дувачки инструменти попут трубе.

Последњих деценија приметан је уплив других музичких праваца од џеза до регеа.

У видео-дудлу светског интернет претраживача бој један данас је једна од најпознатијих маријачи нумера – Cielito lindo.

број коментара 0 Пошаљи коментар