Читај ми!

До Нове године, сваког понедељка Сабор народне музике на РТС-у

Од понедељка 2. новембра, на Првом програму РТС-а почиње емитовање серије емисија „Сабор народне музике Србије“, у којима ће бити изабрана најбоља песма народне музике за ову годину.

Гледаоци РТС-а су прошле године имали прилике да гледају једно фестивалско вече Сабора народне музике Србије, а сада ће уживати у новим песмама сваког понедељка.

Како наводи Душан Шуклетовић, музички уредник Музичке редакције Забавног програма РТС-а, прошле године се за фестивал пријавио велики број учесника, а сам фестивал је имао веома добар одзив код публике. Захваљујући томе, за овогодишње такмичење је пријављено више од 400 композиција.

„Селекционој комисији је било тешко да од толиког броја песама изабере само 24 нумере како је било предвиђено. После првог круга селекције, видели смо да нам преостаје бар још 40 добрих песама које би неправедно биле изостављене, тако да смо се на крају определили да направимо осам такмичарских емисија, а финале је планирано за 28. децембар, пред Нову годину, уколико све буде могло да се изведе“, наглашава Урош Марковић, уредник у Музичкој редакцији.

У програму учествују три велика оркестра, Саборски, Велики народни оркестар и Народни ансамбл РТС-а. Емисије ће се радити уживо и у свакој ће бити изведено по осам нумера, од којих ће две бити изабране за финално вече 28. децембра.

Програм Сабор народне музике воде Марија Вељковић и Срђан Ивановић. Уз стручни жири у финалној емисији у којој ће наступити 16 извођача гласаће и публика.

Наредних дана на званичном Јутјуб каналу РТС-а биће објављене све композиције, укупно 64, тако да ће публика моћи да их чује и пре него што се емитују у емисији.

„Тако публика неће бити изненађена да у финалној емисији по први пут чује песме и моћи ће на време да одабере своје фаворите и оне које желе да подрже до победе“, додаје Марковић.

Радио-телевизија Србије програм Сабор народне музике реализује у сарадњи са Савезом естрадних уметника Србије који су, у ствари покретачи овог избора и преко њих су се и пријављивали такмичари, напомиње Шуклетовић.

 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво