Читај ми!

Светски клавирски виртуоз Денеш Вајрон 5. новембра на Коларцу

Након успешно организоване прве сезоне и концерата престижних пијаниста Бориса Березовског, Дениса Кожухина, Јевгенија Судбина и Елизабет Леонске, „Пијано ленд“ и Коларчева задужбина представљају наставак концертног серијала у оквиру „Стенвеј енд санс концертне сезоне 2020/2021“ задржавајући почетни концепт да публици у Великој дворани представе еминентна имена светског пијанизма, као и да промовишу инструмент „Стенвеј енд санса“, јединствен по свом квалитету.

Први концерт „Стенвеј енд санс концертне сезоне 2020/2021“ београдској публици ће представити једно од најзначајнијих имена мађарског и светског пијанизма, Денеша Варјона.

Први концерт треће Стенвејеве концертне сезоне бити реализован у сарадњи са CEBEF-ом, а у оквиру 52. Бемуса, уз подршку Пријатеља Стенвејнове концертне сезоне, Мађарског културног института „Колегијум Хангарикум“.

На програм су дела Бетовена, Шумана и Беле Бартока. Цена улазница 1.500 динара.

„Кроз своју музику и свирање, Варјон показује оно највредније: способност свирања која у вама буди жељу да изнова и другачије слушате и чујете већ познато“, сазнајемо у британском Индипенденту.

„Његово извођење није контраверзно или ексцентрично; његово држање је скромно и мирно. Његове интерпретације су елегантне, страствене и увек технички импресивне, а његова убедљива уметност свирања, супериорнија је од бројиних познатих пијаниста који редовно наступају на главној сцени Карнеги хола“, похвале стижу и из Њујорк тајмса.

Сензационална техника, дубока музикалност, широк спектар интересовања учинили су Денеша Варјона једним од најузбудљивијих и најцењенијих учесника међународног музичког живота. Његов универзални музички таленат очигледан је у његовом раду.

Одличан солиста, првокласни камерни музичар, уметнички вођа фестивала, веома тражени клавирски педагог.

Биографија Денеша Варјона

Рођен је у Будимпешти 23. фебруара 1968. године. Дипломирао на Музичкој академији „Франц Лист“, 1991. године, где су му професори били Шандор Фалваи, Гиорги Куртаг и Ференц Радош. Паралелно са студијама био је редовни учесник међународних мајсторских курсева код сер Андраша Шифа.

Денеш Варјон је освојио прву награду на Националном пијанистичком такмичењу Мађарског радија, на такмичењу камерне музике „Лео Винер“ у Будимпешти и на такмичењу „Геза Анда“ у Цириху. Добитник је награде „Франц Лист“, „Шандор Вереш“ и награде „Барток–Пастои“ (признање мађарске владе).

Као круна његовог уметничког рада је овогодишње призање, награда „Кошут“, највеће признање државе Мађарске за рад на пољу културе и уметности.

Денеш Варјон је тражени солиста на сценама престижних концертних сала, од њујоршког Карнеги хола до бечког Концертхауса и лондонског Вигмор хола.

Радо је виђен као концертни солиста у водећим светским симфонијским оркестрима (Будимпештански фестивалски оркестар, оркестар Тонхал, Симфонијски оркестар Берлинског радија, Санктпетербуршки филхармонијски оркестар, Камерни оркестар Европе, Руски национални оркестар, Кремерата Балтика, Академија Светог Мартина у пољима).

Међу диригентима с којима је сарађивао налазе се сир Георг Солти, Шандор Вег, Иван Фишер, Адам Фишер, Хајнц Холигер, Хорст Стаин, Леополд Хагер, Золтан Кочиш.

Камерна музика има посебну и важну улогу у музичком животу Денеша Варјона. Сматран једним од највећих камерних музичара и редовно сарађује са истакнутим партнерима као што су Стивен Исерлис, Табеа Цимерман, Ким Кашкашијан, Јерг Видман, Леонидас Кавакос, Андраш Шиф, Хајнц Холигер, Миклош Перениј, Џошуа Бел.

Такође често наступа са супругом Изабелом Симон, свирају заједно у четири руке. У протеклој деценији организовали су и водили неколико фестивала камерне музике, а најновији је био kamara.hu на Музичкој академији „Франц Лист“ у Будимпешти.

Последњих година Варјон је изградио блиску сарадњу са Алфредом Бренделом: њихов заједнички пројекат „Лист“ представљен је, између осталог, у Великој Британији и Италији, а Варјон се редовно појављује и на водећим међународним фестивалима од Марлбора до Салцбурга и Единбурга.

Снимао је за издавачке куће „Накос“, „Капричио“ и „Хунгаротон“ уз признање критике. „Телдек“ је објавио ЦД "Hommage à Paul Klee" Шандора Вереша (у извођењу са Андрашом Шифом, Хајнцом Холигером и оркестром Будимпештанског фестивала).

Његов снимак "Hommage à Geza Anda" (ПАН Класик Швајцарска) добио је веома важна међународна признања. Његов самостални ЦД са делима Берга, Јаначека и Листа објављен је 2012. године у издању ЕЦМ-а. Године 2015. снимио је Шуманов концерт за клавир са ВДР-овим Симфонијским оркестром и Хајнцом Холигером, и свих пет Бетовенових концерата за клавир са групом „Концерто Будапест“ и Андрашом Келером. Такође ради за „Хенлеову“ едицију Уртект.

Денеш Варјон је од 2018. редован професор на студијским програмима Академије Кронберг у Немачкој.

четвртак, 25. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво