Читај ми!

Музичко-сценски спектакл јерменског виртуоза и његовог женског оркестра

Јерменски виолиниста Хачатур Алмазјан, вођа и солиста женског ансамбла „Алмазјан симфони“, наступа у Београду и Новом Саду. На концерту „Дванаест годишњих доба“ учествују и глумица Слобода Мићаловић, балерина Татјана Татић, руски сопран Светлана Аксенова, а пешчану анимацију ствара украјинска уметница Ксенија Симонова.

Након сарадње са Емиром Кустурицом на филму На млечном путу и троструког учешћа на фестивалу „Егзит“, виолиниста и продуцент Хачатур Алмазјан приводи крају припреме за нов музички спектакл. Наравно, са оркестром који је основао.

„То је био неки експеримент, јер ја сам схватио да кросовер нема табу, можеш да радиш шта хоћеш и ту је ствар знања и укуса да не прелазиш неке границе“, објашњава Хачатур.

Управо су знање и искуство разлог што програм „Дванаест годишњих доба“, вешто комбинује популарну музику Антонија Вивалдија, заносни танго у годишњим добима Астора Пјацоле и савремено дело Ваче Шарафјана.

Светска пермијера композиције јерменског аутора има и надоградњу на сцени – и стихове Црњанског, али и стварање пешчане анимације.

„Основу за причу раније осмислим. Сликам уз музику која тече у времену и подсећа ме, као откуцаји сата, да убрзам или успорим покрете. Све је налик на плес уз добро познату кореографију. Људи на мојим сликама су увек различити, њихова лица никад нису иста, јер ја то не могу да контролишем. То је део моје уметности“, наводи украјинска уметница Ксенија Симонова.

Атрактивно и са дозом изненађења, „Алмазјан симфони“ увек наступа на тај начин. И у седишту Унеска у Паризу, или Дубаију, Сингапуру, Антверпену.

Шта је ново?

Уместо музике на граници забаве која се до сада подразумевала у њиховим наступима, на концертима у Београду и Новом Саду оркестар окреће нову страницу – враћа се класици.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 06. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара