Читај ми!

Шта каже закон – чија је Екатарина Велика и ко сме да користи то име

Спор око имена конкурса „ЕКВ, твоја песма“, односно права на коришћење имена наше чувене групе изазвао је много реакција у јавности. То је уједно продубило и питање о заштити ауторских права код нас.

Писана и говорна, драмска, музичка, филмска, дела ликовне уметности и фотографије – заједничко им је да су ауторска дела и подлежу одређеним одговорностима и заштити.

„У закону јасно пише да интелектуалну својину нечију може да користи и друго лице под условом да му власник ауторског права интелектуалне својине да одобрење за то. То се зове уговор о лиценци. Уговор о лиценци се потписује између власника ауторског права или интелектуалне својине и самог корисника“, наводи адвокат Никола Травица.

Група „Екатарина Велика“ је оставила дубок траг у нашој музици, то име и данас живи, па и као тема полемике. Из Задужбине „Милана Младеновића“ тврде да је он још 1985. године заштитио име ЕKВ.

„Постоји више циљева. Једно је очување Милановог лика и дела, затим заштита Миланових ауторских права и подстицање уметничког стваралаштва кроз награду 'Милан Младеновић' коју смо установили прошле године и кроз неке друге акције“, објашњава Маја Маричић из Задужбине „Милана Младеновића“.

У свом саопштењу у случају оптужби за злоупотребу заштићене интелектуалне својине,  Издавачка кућа „Маском“ наводи:

„Што се тиче конкурса 'ЕKВ твоја песма', апсолутно је нетачна инсинуација да је расписан у име Милана Младеновића и ЕKВ групе. Одредница ЕKВ је вид обавештења заинтересованим уметницима о томе каква врста и квалитет музике је потребан за учешће на конкурсу и није употребљена у комерцијалне сврхе“.

„Зашто се онда конкурс не зове Мајкл Џексон или Мадона или Елвис Присли? Зато што било где у свету то не можете да урадите. И у свету и код нас зна се шта су патенти, зна се шта су жигови, зна се шта је заштита имена“, наглашава Никола Јовановић, управник Задужбине „Милана Младеновића“.

Случајеви преузимања жига или имена неког музичког бенда познати су и у свету.

Број коментара 3

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 19. март 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво