Читај ми!

Ко су БТС, кеј поп чудо и најпопуларнији бенд на свету

Из Јужне Кореје су, а у САД продају више албума него Били Ејлиш и Џастин Бибер. Њихове песме преслушане су на Јутјубу десетине милијарди пута. Прва су група из те земље која је успела да освоји Билбордову музичку награду и попне се на врх америчке топ-листе. Јужнокорејској економији донели су милијарде долара, а на конто своје популарности удвостручили су вредност акција своје издавачке куће. За седам година постојања јужнокорејски бој бенд БТС постао је незаустављива сила на светској поп сцени.

Ким Намђун (Реп-монстер), Ким Сокђин (Ђин), Ћан Ђангкук (Ђунгкук), Мин Јунги (Суга), Парк Ђимин (Ђимин), Ким Техјанг (Ви), Ђонг Хусак (Џеј-хоуп) су Бангтан бојси, много познатији под акронимом БТС (Beyond the Scene).

Пре седам година релативно мала јужнокорејска издавачка кућа „Биг хит ентертејнмент“ основала је БТС. Дебитантски албум 2 Cool 4 Skool убрзо је објављен, а група је 2014. објавила и прве студијске албуме на корејском Dark & Wild и јапанском језику Wake Up.

Други албум на корејском Wings – уследио је 2016. године и постигао приличан успех у Јужној Кореји, али је кључно за вртоглави успех групе био пробој преко друштвеним мрежа на глобално тржиште.

БТС је предводио талас кеј попа који је запљуснуо обале САД. Од тада, за седморицу момака из Јужне Кореје нема заустављања. Са албумом Love Yourself: Tear 2018. године постали су први корејски бенд на „Билбордовој“ топ-листи.

Не само да су поновили успех „Битлса“ (са четири албума на врху америчких листа), већ је Love Yourself: Answer постао први корејски албум платинастог тиража у САД.

Ове године оборили су још један рекорд – постали су први јужнокорејски бенд да се попео на врх „Билбордових“ Глобал 200 и Хот 100 листа и то са два хита: Dynamite и ремиксом Savage Love (Laxed – Siren Beat).

Магазин Тајм прогласио их је „лидерима нове генерације“ и једним од најутицајнијих људи на интернету.

О глобалној популарности најбоље говори чињеница да су карте за њихове турнеје распродате од момента када се пусте у продају. Стадиони, дворане, арене и небитно да ли је концерт у њиховој родној земљи или САД или Европи, њихови обожаваоци не пропуштају прилику.

Први су јужнокорејски бенд да је распродао британски „Вембли“, а с друге стране Атлантика стадион „Роуз боул“ у Лос Анђелесу.

Машина за штампање новца

Пре њиховог појављивања, јужнокорејском музичком сценом доминирале су три издавачке куће "JYP Entertainment", "SM Entertainment" and "YG Entertainment". Од појављивања БТС-а „Биг хит ентертејнмент“ је од мале издавачке куће постао неприкосновени гигант.

Компанија је пре неколико дана први пут пустила своје акције на берзу, што се испоставило као прави потез. Процењена вредноста акција пре трговања била је 118 долара, али је одмах на почетку скочила на 236 долара, да би наставиле стабилан раст до 263 долара.

Чак и пре трговања на берзи, „Биг хит ентертејнмент“ вредео је 4,1 милијарду долара – више него остале три издавачке куће заједно! И све то захваљујући вртоглавом расту БТС-а, који чини 97 одсто продаје издавачке куће.

Процењује се да привреди Јужне Кореје доносе више од четири милијарде долара годишње, што од продаје албума и робе, што од привлачења туриста. Сваки тринаести туриста који је дошао у Јужну Кореју навео је БТС као кључни разлог посете.

Седморица момака из Јужне Кореје једноставно не могу да омаше. Попут митског краља Миде, све што дотакну претвара се у злато.

Број коментара 14

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара