Читај ми!

Никола Зекић певач групе „Легенде”: Осећам понос, њима је ово 12. а мени први студијски албум

Група „Легенде” постоји и истрајава успешно на сцени пуне 32 године, негујући и добру и квалитетну песму која се ослања на нашу традицију. Иза њих је небројено много концерата - само у Центру „Сава" су за 25 година одржали 60 концерата.

Нови албум групе носи назив ове године, коју ћемо чини се - сви добро упамтити 2020. Ипак, лепше је да говоримо о музици, коју ни корона није успела да заустави: на новом албуму „Легенди" (ПГП РТС) је 12 песама, четири су препеване а осам је нових. 

Најновији музички материјал „Легенди" је интересантан и због новог певача групе, Николе Зекића који је због своје атрактивности али и младости - већ добио надимак „Легендица"...

Да ли си очекивао да ћеш за тако кратко време успети да привучеш пажњу медија и публике због твоје атипичне биографије и (наравно) изузетног певачког умећа? Јеси ли осећао одговорност, да оправдаш очекивања и групе али и публике?

- Јесте била велика одговорност на мени али биће и даље јер, група „Легенде" je постиглa завидни ниво по питању музике и вокалних солиста, тако да, чим сам овде, са вама, значи да сам оправдао очекивања групе. А што се тиче публике, мислим да ће бити све у реду, за све треба време. Већ осећам позитивне вибрације и са овим новим албумом ће осетити неку нову боју, ноту, реч и емоцију коју шаљемо.

По питању пажње медија, да, очекивао сам. Некако ми је било и логично. Јер, после три деценије десила се промена у веома познатој групи и то је, наравно, привукло велику пажњу широког аудиторијума. А и моја биографија је вероватно томе допринела. Од својих првих корака сам био у фолклору. Играо сам 25 година и био вокални солиста, уз то сам био страствени хармоникаш и наравно вредан ученик. Сада сам мастер економије. 

Наравно, уз моје одрастање увек је био присутан спорт (кик-бокс). Он ми је давао самопоуздање и сигурност. Моје музичко усавршавање се наставило након победе на музичком такмичењу Из нашег сокака на РТВ Војводине.

Након тога одлазим на аудицију у Радио Београд и успешно је полажем и постајем члан Певачког студија г-ђе Мериме Његомир. Ту ми се пружила могућност да осетим праве вредности музике, како да је чујем и на најбољи начин интерпретирам. И то је једно огромно и драгоцено искуство. 

Снимао сам и нумере које су забележене у Архиви Радио Београда. Имао сам много наступа које је организовала РТС и РТВ: на Kоларчевој задужбини, серијал: Играле се делије, Даровница, 60 Најлепших народних песама, Тамбурица фест, Златна Тамбурица и многи други. 

На Сабору народне музике који је одржан 2019. године освајам треће место и након тога постајем члан и вокални солиста групе „Легенде". Али највећи успех у животу сам остварио са мојом супругом тиме што имамо наша два мала анђела и захвалан сам Богу прво на томе, а онда и на свему осталом.

Шта те je изненадило, или ниси очекивао а догодило се (мислим на реакције аудиторијума, новинара)?

- Чинило ми се да ћу бити много више изложен критикама, свих... упоређивањима. И психички сам се спремао да то све поднесем. Међутим, на моју срећу, то се није догодило у оноликом обиму којем сам очекивао.

Да ли ти импонују редовне похвале женског дела аудиторијума, било да се ради о концертима или снимцима ваших наступа... Kако се носиш са комплиментима у вези са твојом појавом и харизмом?

- Наравно да ми импонује, коме не би? Убеђен сам да, ако певач не поседује ту моћ али и жељу да својом појавом и харизмом „озрачи" публику, привуче им пажњу и ако не уме да им се да, није спреман да дели енергију са људима- не треба да се бавиш овим послом. За мене кажу, они који ме познају, да сам се „родио спреман", тако да знате да ћу се и даље утекако трудити - да поштено заслужујем комплименте... 

За мене као певача и члана једне велике музичке групе какве су „Легенде" је најлепши онај део концерта или наступа када видим, осетим да смо успели да учинимо да се људи у публици осећају пријатно, орасположено и задовољно... Онда кад, захваљујући музици у којој уживају, људи који нас слушају успеју да макар и на кратко- забораве на све оно ружно што их можда тишти... Трудићу се увек да као певач доприносим таквим лепим утисцима наше публике.

Имајући у виду да група „Легенде" има огроман репертоар, може ли се десити да ти неко наручи неку њихову песму коју не знаш?

- Још увек може да се деси али не задуго. Временом ће све то бити мање могуће. „Легенде" стварно поседују толико песама да их једино можеш певати ако их у потпуности разумеш. Није ми било ни мало лако да се припремим за први наступ са групом, спремао сам репертоар и дан и ноћ.

Први концерт смо имали у Панчеву где сам успешно пробио лед. Било је ту пар речи да проклизају тамо-вамо али је смисао био исти и римовало се а остали су били чисто задовољство и уживање.

Имаш факултетску диплому, бавио си се врхунским спортом врло активно, ожењен си - имаш супругу и двоје деце - шта те определило да се ипак одлучиш за ову каријеру?

- Љубав према музици. То задовољство које ти пружа милујући ти душу, отварајући срце до самог дна и назад. Музика је у мени од када знам за себе, постала јe део мене и обратно. 

Можеш ли као неко ко је до скора само познавао репертоар групе „Легенде", да у своје име кажеш шта је „рецепт" дуговечности ове групе, шта је оно због чега их публика (свих узраста) искрено воли и прати свих ових година?

- Искреност и љубав према ономе што раде. Потом: несебичност и скромност, коју неки временом изгубе али не и чланови групе „Легенде".

Kоју музику слушаш приватно и имаш ли, међу домаћим певачима и музичарима - неке узоре?

- Данас слушам све што ми прија. Нисам од оних који слушају све сто је популарно и што мора да има милионске прегледе, не робујем томе. У принципу највише слушам поп музику а кад хоћу да се разгалим, онда слушам севдалинке (и певушим)...

На новом албуму су песме са твојим гласом, какво је ово искуство било за тебе, какав доживљај? Је ли ово први музички албум на ком је овековечен твој глас?

- Да, ово је мој први албум. Био сам срећан кад сам први пут слушао. Не знам, чудан је осећај... Kао кад си заљубљен и једва чекаш да видиш ту особу и чезнес за оним што ће се након тог сусрета десити а заправо не знаш шта ће се десити али ти је ипак све у вези са тим лепо и радујеш се, срце ти игра. 

Било нам је јако лепо док смо стварали овај албум. Успут смо се и упознавали и били вредни, дали смо се сви безрезервно у стварању овог музичког материјала. Сарађивали смо са дивним људима и надамо се најбољем, упркос ситуацији коју је ова година носила са собом.

Музичари су се ужелели публике, публика се ужелела свирки и сви се надамо да ће ти сусрети ускоро почети да се догађају као раније. Kолико су теби недостајале свирке „Легенди", односно шта ти се највише допада (као извођачу у кога публика највише гледа на позорници) - та размена енергије, заједничко уживање у музици..?

- Управо тако. Мислим да сви чезнемо за музиком и живим звуком и повратком у нормалан живот. Искрено, једва чекамо да се „упали зелено светло" и да музика опет проструји нашим жилама.

Мислим да без размене енергије не функционише ни космос, тако да се надам да ћемо ово брзо пребродити и ускоро почети да размењујемо позитивне вибрације на концертима и наступима... Певањем у глас, широм отворених уста - кажу да лечи психу и буди хормон среће... Живели!

недеља, 05. мај 2024.
24° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара