Голубачка тврђава почасна гошћа у спотовима браће Теофиловић

Браћа Теофиловић, Радиша и Ратко, више од 20 година, у музици и на наступима, успешно повезују традицију са модерним. У јулу су снимили чак 15 музичких спотова у Голубачкој тврђави.

Голубац, то јест тврђава појављује се заједно са браћом Теофиловић у серијалу њихових нових спотова. Оно што је изненађујуће је да је 15 видео-клипова снимљено у једном дану. 

„У разговору са уредницима са РТС-а они ће бити уоквирени у получасовну емисију, то ће бити ТВ постер, неки пресек Ратка и мене кроз време – од прве до задње плоче, це-деа које смо објавили у протекле 24 године“, открива Радиша Теофиловић.

Споменик од изузетног културног значаја Голубачку тврђаву одабрали су јер је обновљена и управо таква, у пуном сјају треба да буде забележена, прича Ратко Теофиловић и додаје да су за снимање морали да добију посебне дозволе од Министарства културе, Завода за заштиту споменика културе.

„Тврђава изгледа више као англо-саксонска него као тврђаве које су прављене у средњем веку. Ни данас се не зна ко је направио тврђаву, али се зна да тврђава никада није пала“, надовезује се Радиша. 

Браћа Теофиловић и даље чувари сна 

Први албум, Чувари сна, објавили су 1998. године. Београдски рок критичар Петар Пеца Поповић тада је рекао: „Браћа бирају оно што другима, изгледа, не треба. Кад запевају схватате шта то значи оглашавање у пустињи. За Теофиловиће постоји само један начин певања. Онај, затворених очију, стегнутих шака, глава ка небу и отвореног срца, у коме збир емоција надраста сам разлог песме. Они за које постоји хиљаду начина певања, ти и такви се у ово не упуштају“.

Овакве критике браћа виде као мотивацију за даљи рад.

„Велика је одговорност када Пеца напише нешто, то је много важно, а када каже на овакав начин онда је то обавеза и одговорност“, истакао је Ратко.

„На неки начин ми смо успели да до данас подржимо то што је Пеца написао и да данас то радимо на исти начин. Кажу људи који нас чују да енергију ширимо на исти начин, истом снагом, са истом љубављу“, објашњава Радиша. 

Браћа музику не доживљавају као посао већ као начин живота, свакодневну посвећеност и перманентну концентрацију.

број коментара 1 Пошаљи коментар
(четвртак, 20. авг 2020, 05:39) - Nedim [нерегистровани]

KOMENTAR

Braća Teofilovići lepo pevaju ali slabo se pojavljuju na TV.NJihov hit je bila pesma "Kaleš bre Anđo" nisam uspeo da kupim taj cd ali biće.Ne zahtevaju velike prostore tako da se njihovi nastupi mogu dešavati i na otvorenom uz manji broj posetilaca uz poštovanje svih mera zbog korone.