Адем примљен на Беркли, али висока школарина кочи његов одлазак

Млади новопазарски пијаниста Адем Мехмедовић примљен је међу 10 најбољих музичара у свету на мастер програм „Музика у савременом перформансу“, на чувеном Беркли универзитету у Бостону. Требало би да у септембру настави усавршавање на том престижном факултету уколико успе да прикупи финансијска средства за школарину која износи 48.000 долара.

Вансеријски таленат – тако музички критичари оцењују Адема Мехмедовића. Као такав примљен је и на Беркли, а од две специјалне стипендије које додељује колеџ за изузетно талентоване студенте, једна је припала њему.

„Послао сам им своје радове, пројекте. То су заправо севдалинке у којима свирам класичну музику и џез музику. На тај начин и кроз интервјуе с њима и остале неке радове које сам продуцирао, заинтригирао сам их јер им је била врло интересантна идеја што је мој главни циљ да спојим две културе оријенталне мелодије и неправилене ритмове са истока да спојим са модерним жанровима запада“, објашњава Адем Мехмедовић, пијаниста из Новог Пазара.

Мехмедовић је завршио Академију уметности у Новом Саду, а са 22 године постао је најмлађи асистент у историји тог факултета. 

Од позајмљених инструмената до Моцартеума 

Школовао се и на чувеном Моцартеуму у Салцбургу. До јануара ове године био је на специјализацији у Кини, одакле га је вирус корона вратио у Србију. 

Упис на Беркли његов је највећи успех, али и брига због скупе школарине чију прву рату не може да покрије ни стипендија од 12.000 долара.

„Ова прва је 19.400 долара, још друга и трећа рата су по 14.000 долара“, наводи млади уметник.

Свој клавир није имао, па је учио да свира на позајмљеним.

Подршка из родног града  

Пре две године, Културни центар у Новом Пазару, за Адема и другу талентовану децу, обезбедио је клавире.

Међутим, Адема то није спречило да освоји бројне међународне награде и свој таленат подели са људима широм света.

Све време уз безрезервну подршку родитеља и родног града.

„Политика Града Новог Пазара и даље ће бити да финансира младе људе, младе таленте како у култури тако и у науци. Циљ нам је јер они су најбољи амбасадори, репрезенти нашег града и наше земље“, објашњава Нихат Бишевац, градоначелник Новог Пазара.

Новопазарац Адем Мехмедовић уколико успе да прикупи новац за школарину биће пети српски студент на Берклију.

Пре њега тамо су стигли пијаниста Васил Хаџиманов, Тамара Јокић, Илија Михајиловић и гитариста Никола Стајић.

број коментара 3 Пошаљи коментар
(недеља, 09. авг 2020, 01:09) - anonymous [нерегистровани]

Investirajmo u kvalitet

U Americi roditelji dizu kredite da bi se deca skolovala, studenti sami otplacuju kredite dugo godina a mi kao zajednica - bilo na kom nivou - nismo u mogucnosti da usavrsimo , za opstu dobrobit , jedan takav talenat ?

To je cena jednog boljeg auta ili garsonjere u okolini BG ...

(субота, 08. авг 2020, 23:59) - Snežana [нерегистровани]

stipendija

Dajte neki račun za uplatu . Građani Srbije znaju da prepoznaju talentovane mlade ljude. Njima treba pomoći jer jedino vredno što imamo su oni.

(субота, 08. авг 2020, 20:38) - Budva [нерегистровани]

Za starlete ima

'Ajde, nalazite momku novac za studije, i njemu i ostalima koji mogu da se usavršavaju i talentovani su. Kad ima za kič i primitivizam, ima i za njih.